Храни, които могат скоро да изчезнат

43
Храни, които могат скоро да изчезнат

Любителите на хайвера, шоколада и виното може би не е зле да се подготвят

Любителите на хайвера, шоколада и виното може би не е зле да се подготвят: климатичните изменения оказват влияние върху селското стопанство, както и върху фауната и флората, така че в близко бъдеще можем да станем свидетели на покачването на цените и изчезването на някои традиционни продукти, с които сме свикнали, съобщава АФП:

Вино

През октомври, миналата година проучване на банка Morgan Stanley показа, че световното предлагане на вино намалява и през 2012 г. е било на най-ниското си ниво от 40 години. Причините- кампанията по изкореняване на лозя, предприета в Европа, която е довела до намаляване на площите на Стария континент с 4%. В същото време консумацията на вино в развиващите се държави се повишава. Според проучването световното търсене на вино ще се повиши с 5.3% до 2016 г., което ще превърне тази стока в дефицитна.

Шоколад

Цената на шоколада през следващите години ще се повишава на фона на лошите реколти на какао и ръста на търсенето на този продукт в развиващите се страни (+20% през 2013 г.). Смята се, че недостигът на какао в Европа ще достигне 1 млн. тона през 2020 г. В допълнение климатичните промени заплашват тази култура с изчезване.

Прочетете повече: Цената на черния шоколад на път да счупи рекорд

Риба

Свръхриболовът вече заплашва с изчезване няколко вида риба, между които червената риба тон и треската, за която Европейският съюз вече въведе квоти. И ако гърците са притеснени за съдбата на своята тарама (разбит хайвер), норвежците се тревожат за бъдещето на пушената сьомга, чиято цена между 2012 и 1013 г. се повиши със 70%.

{{page}}

Кафе арабика

Сортът кафе арабика заема около 60% от световното производство на кафе, но може да изчезне в следствие на климатичните изменения, показва проучване на Британската кралска ботаническа градина. Повишаването на средните температури на земята с 3.4°C, ще доведе до изчезване на 90% от площите, които в момента се използват за насажденията на културата. Това неминуемо ще доведе до ръст на цената на културата.

Прочетeте повече на: Защо производителите развалят вкуса на кафето?

Козе сирене

Във Франция, традиционен производител на козе сирене, производството на мляко е намаляло с 12% само през първото полугодие ба миналата година. Отглеждането на кози в Европа съществено намаля заради ниската рентабилност. Подобно на случая с лозята, в бъдеще това ще изиграе лоша шега на Стария континент.Добави коментар