Храни, богати на калий

280
Храни, богати на калий

Когато има дефицит на калий, в организма се получават редица здравословни проблеми

Калият е от съществено значение за организма. Елементът поддържа нивата на водно-електролитния баланс в тялото. Когато има дефицит на калий, в организма се получават редица здравословни проблеми, като чувство на умора и отпадналост, раздразнителност и сприхавост, както и проблеми с кръвното налягане – хипертония.

Предозиране с калий, набавен от натурални източници, е почти невъзможен, посочва kulinar.bg. Казваме почти, защото все пак има хора със специално здравословно състояние. А начинът за прекомерна употреба на калий е с предозиране с калиеви соли.

Храните, които предстои да изброим, са богати на калий и ако в организма ви има недостиг на този минерал, може да си ги получите от тях по най-безвредния начин. Необходимата доза на ден е 3.5 грама. Количествата калий в следните храни са за 100 грама.

Бял боб

Суров - 561 милиграма. В 1 чаша сготвен боб има 1004 милиграма калий.

Спанак

В суров вариант съдържа 558 милиграма, а в 1 чаша сготвен спанак се съдържат 839 милиграма.

Печени картофи

100 грама картофи съдържат 535 милиграма.

Сушени кайсии

В 100 грама такива кайсии има 1162 милиграма. Но тък като в осреднения случай се хапва около ½ чаша, ви споделяме, че в нея се съдържат 755 милиграма от важния минерал.Печена тиква

От печена тиква могат да се набавят 437 милиграма, а от 1 чаша тиква, нарязана на кубчета, което е около 200 грама – 899 милиграма.

Сьомга

100 грама от вкусната и полезна, в много отношения, риба ни дават 628 милиграма калий.

Авокадо

Порция от 100 грама носи на организма 485 милиграма.

Гъби

В гъбите има малко по-бедно количество калий – 396 милиграма, но разбира се то може да бъде компенсирано с други храни.

Банани

В една порция от 100 грама банани се съдържат 358 милиграма калий.

Тъй като списъкът е дълъг, не очакваме да го запаметите и да го следвате "мотамо". Идеята ни е, ако имате установена липса на калий в организма си, да наблягате на тези храни, за да си го набавите, а не да разчитате на добавки от химично естество. Изборът на храна, даваща ни всичките си полезни свойства, винаги е най-точният.Добави коментар