Храни без глутен

955
Храни без глутен

Някои хора имат непоносимост към него

Хората с целиакия, заболяването на абнормния имунен отговор към глутена в храните, трябва да избягват консумацията на глутен на всяка цена - за да не се стигне до алергична реакция. За тяхно щастие, на пазара има все повече храни без глутен, сред които те могат да избират, включително и хляб.

Какво е глутенът

Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и проблемите с него могат да варират от храносмилателни смущения до сериозни алергични реакции.

В световен мащаб около 1% от хората страдат от целиакия и трябва да спазват диета без глутен, за да се предпазят от неприятни реакции от страна на организма и последиците от тях.

Лекарите препоръчват хората с целиакия да четат внимателно етикетите на храните, за да избегнат приема на глутен. Има определени храни, които са изцяло без глутен и често това е обозначено на опаковката.

Но това не отнемя задължителното внимателно следене на съдържанието на всеки хранителен продукт, защото има вероятност някои от тях да са преработени заедно със съдържаща глутен храна.

Ето някои от най-лесно достъпните храни без глутен:

Ядки

Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци и други подобни ядки не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт, като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно, съветва zdrave.bg.Ориз

Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Царевица

Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче да се четат внимателно етикетите.

Бобови култури

Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности фасул. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с целиакия.

Други храни

Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи.Храни под въпрос

Някои храни може и да изглеждат, сякаш не съдържат глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно с храни, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, брашното, овеса, булгура, конопа, малца, овесените ядки.

Хората с целиакия трябва да бъдат много прецизни в четенето на етикетите на храните и да се придържат към продукти, които със сигурност съдържат само съставки без глутен. За по-голяма сигурност храните под въпрос също трябва да бъдат избягвани.Коментари

Коментар: 1

Напишете нещо за включването на глутена към детското меню, ще бъде полездно.


  • 1

Добави коментар