Храненето през 7-8 месец на бебето

344
Храненето през 7-8 месец на бебето

Менюто става все по-богато

През седмия и осмия месец бебето формира отношението си към храната. То може да стане същински гурман, ценител на разнообразието и различните вкусове и да получава в процеса на хранене наслада или пък аскет, за когото храната ще представлява само източник на енергия, необходима за развитието му.

На тази възраст захранването вече е започнало. Организмът на детето е готов за усвояването на най-различни продукти и техните комбинации.

До скоро менюто на бебето се е състояло само от мляко. Започнало е включването на зеленчуци и плодове под формата на пюре. Някои специалисти ще ви позволят да въведете в менюто на детето млечни продукти, като изварата, например. Тя е богата на протеини и минерали. Богата е и на мазнини - от 4,5 % до 10 %. Колкото по-малко е количеството на мазнините, толкова по-голямо е съдържанието на протеини и калций. Трябва да внимавате обаче, да не пренатоварвате детето с прекалено протеинова храна.
Изварата подхожда идеално като съставка в плодовото пюре.

След 8-месечна възраст в пюрето на детето можете да добавите малко кисело мляко. В него се съдържат редица ценни за младия организъм вещества, които подобряват работата на храносмилателната система.

В помощ на всяка майка е воденето на "хранителен дневник". В него можете да записвате какви нови храните сте въвели, в какво количество и как детето ви е реагирало на тях. Възможно е да сте станали свидетели на алергични реакции. В такъв случай "хранителният дневник" ще представлява важно четиво за всеки, който ви помага в грижата за бебето. Дневникът е полезен, тъй като може да ви разкрие в детайли любимите храни на детето и тези, които похапва по малко, но не с кой знае каква наслада.

Месо, хляб и яйца

На около 8-месечна възраст в менюто на детето се включват месото и яйченият жълтък. В тях има много протеини - главен строителен материал за клетките на растящия организъм.Добави коментар