Храната в детските кухни...

70
Храната в детските кухни...

... без достатъчно плодове и зеленчуци

В детските млечни кухни не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. Това отчетоха от регионалните здравни инспекции в страната, след като проверили храненето на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в 169 частни и общински кухни.

Установено е, че сред децата има завишена консумация на макарони, брашно и нишесте, които не били препоръчителни за тази възрастова група. В някои от кухните пък не се предлагала риба, съобщи Дарик радио.

Според д-р Нелия Микушинска от отдел „Опазване на общественото здраве” към министерството, в детските млечни кухни има наличие на еднообразни менюта заради липсата на отделен рецептурник за хранене на децата до една година.Рецептурниците, които масово се използвали за изготвянето на менютата за децата, били от 1983 и 1990 г. Микушинска допълни, че това ще се промени с изготвянето на нова наредба за здравословното хранене на децата в детските ясли и кухни. Тя обаче нямало как да влезе в сила преди 1 януари 2013 г.

„Ще се подготвят нови изисквания по отношение на рецептите и начина на приготвяне на ястията, но първо трябва да се изготви и да се приеме нормативния документ. На базата на този нормативен документ се изготвят конкретните предложения за рецептури, технологии и т.н.”, обясни тя.

„В наредбата са посочени основните видове хранителни вещества, първо, и прием на енергия, които са необходими на децата в тази възрастова група. След това е посочен продуктов набор, т.е. какви точно видове храни и от отделните групи храни точно кой вид хранителен продукт е най-подходящ за тази възрастова група. В това отношение тази възрастова група - до 3-годишна възраст, е разделена на две - до една година и след това от 1 до 3 години. Мисля, че всички осъзнаваме, че храненето на децата под една година е съвсем специфично”, обясни още д-р Микушинска.Добави коментар