Храната оформя характера
31
Обичате ли сърми?
Психолози твърдят, че човешката психика е свързана с начина на хранене, с отношението към храната и начините за приготвянето й. Каква е връзката между характера на българина и неговата трапеза, и можем ли да говорим за кулинарна психология?
Според психолозите, ако често хапвате хлебче с луканка, това говори много за вашия характер. Ако според храната и характера на хората направим карта на България, тя би изглеждала така.
Вземаме за пример, сармите, които са на трапезата в цялата страна. В Северна България, където са характерни чушките с боб и специфичните голи сарми с червен пипер, хората са по-директни и експресивни.
В Централна България, където на масата се слагат много тестени изделия и характерните малки, тракийски сарми, хората са гостоприемни и отворени за новости, посочва ТВ7.
Жителите на Южна България, където се запазва по-суровият вид на храните и се поднасят специфичните родопски сарми с ориз и задушени зеленчуци с много подправки, са традиционалисти и толерантни.
И анализ на една черта, обща, ако не за всички българи, то за голяма част от нас - характерните за трапезата ни пикантни подправки.
До голяма степен урбанизацията и глобализацията привнасят не само новости на трапезата, но и различни черти в характера и психологията на хората, което променя и специфичните нрави в определени райони.
Коментари
Кулинарна психология
Привет на Дете- беше изненадващо неприятно за мен да прочета материала.....и никъде не видях да цитирате автора
Кулинарна психология
Привет на Дете- беше изненадващо за мен да прочета материала.....и никъде не видях да цитирате автора
не разбрах какво днамчи хлебчето с луканка