Храната, която сбръчква

187
Храната, която сбръчква

Да предотвратим появата на бръчките

От днес можете да се отпуснете и да престанете да харчите баснословни суми за скъпи кремове против бръчки. Учените твърдят, че анти ейдж козметиките просто са безполезни и ненужни.

Защото те така или иначе не работят. Освен тези, които съдържат колаген. Британски учени наскоро обаче дадоха гласност на това, което ние отдавна подозирахме: молекулите на колагена са толкова големи, че просто не могат да проникнат в кожата. Те остават на повърхността на епидермиса, а после се отмиват с вода.

И какво да правим тогава?

Никой не иска и никой не харесва бръчките. Интересното е, че бръчките могат да се появят и на 20-годишна възраст, а някои жени не страдат от тях дори и след 40-те. Така че рано или късно всяка жена започва да се чуди как да се отърве от тях.

Както учените, така и лекарите съветват не да ги лекувате, а отрано да предотвратите появата им. Появата на бръчки не винаги е свързана с възрастовите изменения. И със сигурност може да се твърди, че бръчките няма да се появят по кожата ви задълго, ако се ядосвате по-малко, не се излагате на слънце за дълго и... спрете да ядете печено месо.

Според британски учени храната, приготвена на скара, състарява бързо кожата и води до появата на бръчки. В приготвената по този начин храна се съдържа най-вредната за женската младост молекула - Advanced Glycation End (AGE), която е краен продукт от ускореното гликозилиране.

Ускореното гликозилиране е реакция между въглехидратите и белтъчините/мазнините при високи температури. Затова сухата топлина при печенето произвежда голямо количество от опасното съединение в сварнение с други начини на приготвяне на храната. Например, в пилешко месо, сготвено в микровълнова печка количеството на AGE се е увеличило 2 пъти, а при печене на скара – 4 пъти, показват изследвания.

Повишаването на температурата при приготвянето на ястията води до увеличение на количеството AGE-молекули в продуктите. Сухата топлина при печенето произвежда много повече от опасното AGE съединение, отколкото варенето или готвенето на пара.
В хода на проведените експерименти се оказало, че месото, печено на скара или грил се съдържат най-вредните за младостта на жената молекули, които не на последно място могат да доведат до образуването на ракови клетки.

Има и добри новини. Молекулите AGE си имат добър враг - водата. Така че задушаването, варенето, готвенето на пара - всичко това ни позволява да се храним без заплахата от остаряване.

Съвети за приготвяне на храната:

1. Варете месото - без значение пилешко, свинско или риба.
2. Задушавайте месото - този начин на готвене е идеален за телешко, свинско.
3. Варете зеленчуците - една минута в кипяща вода им е достатъчна.
4. Мариновайте месото - ако все още го искате на скара, то за една нощ го оставете накиснато в разреден с вода лимонов сок.Добави коментар