Храна за мозъка

957
Храна за мозъка

Диета за бързо запаметяване

Темпото и развитието във всички житейски сфери изисква от нас да учим, знаем и можем все повече. Може да се запишете на курс, който ще ви помогне да подредите свръхинформацията във вашата глава, но не забравяйте за здравословното хранене и всекидневната диета.

Кой забравя?

Проблемите с паметта не са само въпрос на възраст, днес все по-често се срещат при млади и икономически активни хора.

Глюкоза

Ефективното мислене, концентрацията или запаметяването изискват доставяне на съответното количество енергия на нашия организъм. На помощ идват въглехидратите, от които зависи правилното функциониране на мозъка. Основният източник на енергия е глюкозата, която можем да намерим в пълнозърнестите каши, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, семената, зърнените храни и плодовете.

Белтъчини

Те са градивен елемент на всички клетки в нашия организъм и са отговорни за тяхното функциониране и регенерация. Недостигът на белтъчини спира процеса на мислене, растежа и развитието на организма, а също така допринася за понижения имунитет. Най-добри източници на белтъчини в диетата са месото, бобовите растения, колбасите, пилешкото, рибата, млякото, сирената и яйцата. Трябва да избирате нетлъсти меса, като необходимостта от белтъчини трябва да се допълни от млечните продукти.

Лецитин


Лецитинът е фосфолипид, влияещ на подобряването на паметта, често се среща в състава на препаратите за подобряване на концентрацията. Той изгражда стените на клетките и е градивен елемент на мозъка и нервните тъкани. Подобрява кръвообращението, допринася за правилното оросяване и достъп на кислород до мозъка и забавя процеса на стареене. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, което противодейства на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето и мозъка. Лецитин ще намерим в соевите зърна, във фъстъците и орехите, жълтъка и пшеничния зародиш.Калий

Калият е най-важният минерал за нашия организъм. Допринася за правилната сърдечна дейност, регулира водното и алкално- киселинното равновесие. Отговорен е за доставянето на кислород до мозъка, което улеснява ясната мисъл. Калият присъства в семената на бобовите растения, картофите, целината, морковите, доматите, бананите, сините сливи, френското грозде и сушените плодове.

Цинк

Цинкът е микроелемент и дори минималният му недостиг затруднява процеса на концентрация и запаметяване. Препоръчва се на тези, които искат да подобрят своята умствена дейност и на възрастни хора, с цел предотвратяване на симптомите на старческа деменция. Източници на цинк са стридите, морските риби, бобовите растения, зърнените храни и култури.

Започнете още сега

Важно е още сега да се погрижите за правилното функциониране на вашия мозък, за да ви служи добре дълги години. Изборът на подходяща здравословна диета, в комбинация с физическа активност, са най-доброто, което можем да направим за себе си и своя организъм.Предлагаме ви едно примерно меню за добра памет:

Закуска: ръжен/пълнозърнест хляб, масло, салата, пилешка шунка, кашкавал, домати, магданоз, зелен чай

Втора закуска: банан, натурален кефир

Обяд: варени картофи, печено месо от пилешки гърди с подправки, варен зелен фасул, плодов сок

Следобедна закуска: орехи

Вечеря:
ръжен/ пълнозърнест хляб, масло, салата, риба тон в собствен сос, соеви кълнове, сок от морковиДобави коментар