Хайде на чушките

92
Хайде на чушките

Зареди се с витамини

Два пъти повече витамин С от портокалите и поне четири пъти повече от дневната доза, от която организмът ни има нужда. Витамини А, Е, В1, В2, В6, калий, желязо, калций, магнезий и фосфор - това е супер здравословният коктейл, който съдържат чушките.

Съдържанието на всички полезни вещества е в пъти по-високо в червените чушки, а пък лютите са една от най-богатите на витамин С храни. И понеже есента е сезонът на тези зеленчуци, време е да ги сложим на трапезата си и да се заредим с витамини за дългите зимни месеци. Вижте няколко рецепти, в които да ги включите.

Салата с чушки
Продукти:
1/3 ч. ч. олио, 1 глава лук, 4-5 чушки, 1 скалидка чесън, сол, черен пипер, мащерка , магданоз, 1/2 ч. ч. бяло вино
Начин на приготвяне: Затопляме олиото в голям съд и запържваме лука. Нарязваме чушките на ивички и ги добавяме в тигана. Добавяме чесъна, солта, пипера и оставяме за няколко минути да се задушат, накрая добавяме виното, разбъркваме добре и оставяме на тих огън за не повече от 10 минути. Добавяме клончето мащерка, поръсваме с магданоза и оставяме да се изстуди.

Кюфтета от печени чушки
Продукти:
1 кг чушки, 3 яйца, брашно, галета, 250 гр сирене, черен пипер, магданоз, 10 мл олио
Начин на приготвяне: Чушките се опичат, обелват и нарязват на много ситно. За улеснение може да се ползват печени чушки от буркан. Към тях се прибавят 1 яйце, 1 жълтък, настърганото сирене, черен пипер, магданоз, сол и смес от галета и брашно, така че да се получи смес с гъстотата на кайма за кюфтета. Кюфтетата се оформят с мокри ръце, овалят се в брашно, потапят се в разбито яйце и се пържат в олио.



Пълнени чушки с картофи
Продукти:
10-12 чушки, 7 картофа, 2 глави лук, олио, черен пипер, чубрица, босилек
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се сваряват. Приготвя се картофено пюре. Подправя с босилек, черен пипер и чубрица, разбърква се. Смесва се със ситно нарязания лук. Чушките се пълнят с плънката, нареждат се в намазнена тава и се поливат с малко олио. В тавата се налива 1-2 см топла вода и чушките се пекат 15-20 минути в предварително загрята на 200 С фурна.

Запеканка от пилешко и чушки
Продукти:
2 пилешки филета, 2 печени чушки, 1 глава червен лук, 2 яйца, 150 гр кисело мляко, 100 гр сирене, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. къри, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Нарежете пилешкото на парчета, лука на ситно, а печените чушки на ленти. Загрейте зехтина в тиган и запържете първо лука, след това добавете пилешкото, а след малко и чушките. Овкусете всичко със сол, черен пипер, къри. Изсипете в намазнена тава и залейте с разбърканите заедно яйца, натрошено сирене и кисело мляко. Запеканката с пилешко и чушки се пече 30 минути на умерена фурна.



Торта от чушки
Продукти:
10 чушки, 400 гр сирене, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 150 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Яйцата се разбъркват и се добавя сиренето, предварително натрошено. Разбърква се добре и се добавя постепенно брашното. Чушките може да са и червени, и зелени. Пекат се и се слагат в плик, поръсват се с малко сол, пликът се завързва и се оставя за 5 минути. Чушките се обелват и се режат така, че да заприличат на отворена книга (на две, по дължина). На дъното на тава се слага малко олио и се нареждат половината от нарязаните чушки така, че да се покрие дъното. Слага се сместа върху тях, колкото да ги покрие. Върху сместа се слага останалата част от нарязаните чушки и отгоре им останалата част от сместа. Пече се на умерена температура около 20-30 минути, докато сместа се опече. Накрая се слага настърган кашкавал. Слага се отново във фурната, докато се разтопи кашкавалът.



Добави коментар