Хапвайте домати

65
Хапвайте домати

Те лекуват и хипертонията

Поредни учени доказаха, че доматите могат да бъдат ефикасна алтернатива на медикаментите при лечението на хипертонията и при смъкването на лошия холестерол, пише сайтът Phys.org.

Според публикацията, екипът е получил клинични доказателства, че червеният пигмент ликопен, който се съдържа в доматите и в по-малка степен в дините, гуавите, папаите и розовото грозде, притежава силни лечебни антиоксидантни свойства, способни да преборят тези заболявания.

"Нашето проучване установи, че ако пациентът приема дневно по 25 милиграма ликопен, той може да намали лошия холестерол до 10 на сто", твърди д-р Рийд.

Доматите съдържат големи нива на този каротиноиден пигмент. За да се постигне лечебният ефект, е необходим половин литър доматен сок на ден или 50 грама доматено пюре.

Тези количества имат същото действие като медикаментите, които обикновено се предписват за висок холестерол, но без да имат нежелателните им странични ефекти. Сред тях най-често срещаните симптоми са мускулни болки, слабост и смущения в нервната система.

Екип установи, че червеният пигмент по-добре се резорбира от организма при термично обработените домати, отколкото ако са в суров вид. "Със сигурност установихме, че при повишена консумация на ликопен се наблюдава намален риск от сърдечносъдови заболявания."

Сега австралийските учени искат да установят дали по-високи дози ликопен, надвишаващи 25-44 милиграма дневно, могат да усилят лечебния ефект на естествената съставка, допълва БТА.Добави коментар