Грозде за сълнчева защита

59
Грозде за сълнчева защита

Да спрем стареенето на кожата

Гроздето съдържа специални съединения, които предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и предпазват от слънчево изгаряне, откриха испански изследователи.

Известно е, че UV лъчите са основна причина за рак на кожата, меланома, зачервяване и преждевременно стареене. Резултатите от експеримента показват, че тези неприятни странични ефекти могат да бъдат сведени до минимум при мазане със зърна от грозде.

Професор Касканте, специалисти по биохимия в Университета на Барселона и един от водещите автори на изследването, обясни, че ултравиолетовата светлина действа негативно върху клетките на кожата и може да доведе до клетъчна смърт. Този процес може да бъде спрян със съединенията, които съдържа гроздето, откриха учените.

Според професор Касканте, цитиран от БГНЕС, тези резултати ще бъдат използвани за производството на висококачествени лосиони за защита от слънцето. Учените смятат, че са направили крачка напред в създаването на по-ефикасни слънцезащитни козметични продукти.Добави коментар