Гръцки специалитети

415
Гръцки специалитети

Ако обичате гръцка кухня, значи следващите рецепти са за вас

Гръцката кухня е средиземноморска, най-важният продукт в която е зехтинът. Гърците обичат риба и морски продукти, както и агнешко и козе месо. Наблягат на зеленчуците - най-вече патладжани, домати и чушки. На всяко хранене на масата задължително присъстват маслини и сирене. Най-популярната подправка е риганът.

Салата дзадзики
Продукти:
800 гр цедено кисело мляко, 1 краставица, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. лимонов сок, копър, сол, листа мента
Начин на приготвяне: Краставицата се обелва и настъргва. Оставя се да се отцеди. Към киселото мляко добавете счукания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол, нарязаните мента и копър. Прибавете и отцедената краставица. Сложете в хладилник за около час.

Супа хориатики
Продукти:
50 мл зехтин, 3 глави кромид лук, 3 картофа, 3 моркова, 3 тиквички, 2 стръка праз, 3 домата, 250 гр бекон, 1-2 кубчета бульон, сол на вкус, сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне: Зехтинът се загрява и в него се запържва нарязаният на ситно кромид. Прибавят се нарязани останалите зеленчуци и бекон. Сипва се разтвореният във вода бульон. Оставя се да заври, котлонът се намалява на най-ниската степен и супата къкри още 1 час. Подправя се със сол и лимонов сок на вкус.

Гръцки боб
Продукти:
500 гр бял боб, 4-5 листа мента, 1 връзка магданоз, 2 глави лук, 2 домата, 2 моркова, 8- мл зехтин, сол, черен пипер, 2 листа дафинов лист
Начин на приготвяне: Измийте боба и го накиснете във вода за 8-10 часа. След това го сложете с нова вода, заедно с дафиновите листа, да ври около 1 час. Лукът, доматите и морковите се нарязват на ситно и се добавят заедно със зехтина. Така бобът ври бавно още 2 часа. Половин час преди края на варенето се добавят черният пипер, солта и нарязаните на ситно магданоз и мента.

Риба по гръцки
Продукти:
2 парчета риба, 2-3 домата, 2-3 сварени яйца, кашкавал, 1-2 глави лук, майонеза
Начин на приготвяне: Рибата се запържва леко. Върху всяко парче се слага по 1-2 резена яйце. Върху яйцата се слагат резени домати, върху доматите - запържения предварително лук. Върху лука се слага от майонезата и най-отгоре настърган кашкавал. Запича се във фурната за около 10 минути.

Сувлаки
Продукти:
1 кг свинско филе на кубчета, 50 мл зехтин, 50 мл винен оцет, 50 мл лимонов сок, 1 скилидка чесън, нарязана на ситно, сол, черен пипер, риган, мащерка
Начин на приготвяне: Всички съставки за маринатата се смесват и в тях се изсипват парчетата свинско. Разбъркайте, за да се разпредели маринатата равномерно по филето и оставете да престои на хладно за 1 нощ. На следващия ден нанижете отцедените от маринатата свински парчета на шишове. По желание между тях може да сложите и по парченце домат. Изпечете сувлаки на скара с дървени въглища, грил или барбекю. Поднесете свинските шишчета с гарнитура от листа маруля, резени домат и пържени картофки.

Гръцка мусака
Продукти:
500 гр смляно месо, 10 малки лукчета, зехтин, масло, 4 патладжана, 1 дафинов лист, 500 гр домати, 150 гр сметана, 1 яйце, 300 мл бульон, магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Измитите, но необелени патладжани се нарязват на парчета и се изпържват в олио до омекване. Ситно нарязаният лук се изпържва в масло. Задушават се доматите и се пресоват. Подреждат се в намазана с мазнина тавичка ред патладжани, ред смляно месо и лукчета, всеки ред се посолява, поръсва се с черен пипер и се прибавя дафиновият лист. Мусаката се залива с месен бульон, смесен с пресованите домати, и се пече под похлупак в умерена фурна около 45 минути. Залива се със сметаната, разбита с яйцето, и се допича в слаба фурна. Украсява се с магданоз и се поднася.

Орехова пита
Продукти:
1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. вода, 1/4 ч.л. сода, 200 гр едро смлени орехи, 20-30 гр стафиди, 1 ч.л. канела, брашно, колкото поеме; За сиропа: 1 и 1/2 ч.ч. мед, 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Слагаме в тенджерка да врат олиото, меда, водата, орехите, стафидите и канелата. 2-3 минути след като заври, дърпаме тенджерката от котлона и бъркайки с дървена лъжица, прибавяме содата и малко по малко брашно, докато се получи мека смес. Брашното се сипва постепенно и разбъркваме, като сместа постепенно се сгъстява и прилича на омесена кайма. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и с острието на нож правим квадратни или ромбовидни резки по горния слой. Печем на 200 градуса, докато се сгъсти като кекс. След като се опече, разрязваме парчетата по вече оформените резки и като изстине, сиропираме с топъл сироп. Сиропът е готов 2-3 минути, след като се разтопи медът. Може да се украси със смлени орехи или розички от сметана и капки мед върху тях.



Коментари

Коментар: 3
Ручное размещение ваших объявлений

Здравствуйте ! Предлагаю разместить ваше объявление на большом количестве высокопосещаемых досок объявлений, таких как Из рук в руки, Экстра и др. более 1000 досок! Размещение проходит в ручном режиме. Заинтересовал, напишите обсудим! E-mail для связи vip.doski.ru@list.ru

Коментар: 2

след като се опекат сувлакята –суфла шиш на гр–да ви вържат на вас ръцете пак на мен краката--------

Коментар: 1

сувлакито било много лесно, непременно ще го пробвам


  • 1

Добави коментар