Горчива краставица? Ето какво да правите

189
Горчива краставица? Ето какво да правите

Често се случва краставиците, отгледани в градината, да горчат

Разрязвате си ароматна домашна краставица, за да добавите към вкусната салатка с още по-ароматни домати от градината. И хоп! Удоволствието ви е провалено от горчилката в краставицата.

Често се случва краставиците, отгледани в градината, да горчат. Твърди се, че това се случва, ако не е поливана достатъчно, докато цъфти. Факт, който обаче грижливите и опитни градинари отричат и твърдят, че понякога и при достатъчно поливане се случва зеленчукът да горчи. Няма да спорим със земеделците, а ще ви кажем какво да правите с вече „разваления” продукт.

Преди да обелите краставицата, отрежете краищата й и започнете да ги втривате с въртеливи движения в отрязаните части от краставицата. За няколко секунди ще се появи бяла пяна, за която се твърди, че е горчилката. Опитът показва, че този вариант не е 100% ефективен, защото горчивина в краставицата се усеща и след това, макар и по-малко.

Друг, малко по-ефективен вариант е да натопите зеленчука – обелен, може и нарязан като за таратор, в прясно мляко със захар. След като изплакнете краставицата, тя е идеална за студената ви лятна супа (ако държите да не изхвърляте дори млякото с горчилката, му добавете лимон и си го оставете за някой с десерт, лимонов кейк с прясно мляко, например).

Последен вариант, за да не изхвърлите ценния зеленчук, е да го използвате с козметична цел. Знаете колко много приложения може да има краставицата – от полагане върху очите срещу изморения им вид, до охлаждане на кожата след слънчево изгаряне.

Добави коментар