ГМО опасности

66
ГМО опасности

Повече информация върху етикетите, иска екоорганизации

При покупка на млечни и месни продукти, произвеждани от ферми, които използват фуражи с генетично-модифицирани съставки, потребителите задължително да бъдат информирани за това чрез етикетите. Инициативата е на българските екологични организации.

Междувременно, Европейската комисия предупреди България, че имаме пропуски в прилагането на еврозаконодателството за генетично модифицираните организми (ГМО) и тяхното култивиране, съхранение, превозване и използване.

"Според европейското законодателство не е задължително за храните от животински произход да се упоменава дали животните са хранени с ГМО фуражи. В някои страни е въведен знак, който каза, че не съдържат ГМО", коментира за ТВ7 Светла Николова от Сдружението за подпомагане на екологичното и биологично земеделие.

Тя е категорична, че вредите от ГМО върху здравето са доказани. "Използването на ГМО е лоби на няколко големи мултинационални корпорации, които искат да държат цялата верига на храненето по света. Тяхната цел е печалба. По този начин те съсипват малки земеделски производители и застрашават здравето на хората", твърди Николова."Искаме и у нас да се въведе знак "Този продукт не съдържа ГМО". Искаме да поощрим фирмите, които търсят източника на суровината", обясни Николова.

"Царевица, соя, памук и рапица са основните култури, които са генно-модифицирани. По отношение на плодовете и зеленчуците няма риск. Соята обаче се включва в много продукти – сладкарски, колбаси и безброй други продукти", разясни Светла Николова.

Добрият пример е от малкото врачанско село Мало Пещене, което се прочу с една от първите у нас домашни ферми за екологично земеделие. Тук сред красива девствена природа зеленчуците се отглеждат както е било в патриархалните времена – без изкуствени торове и хербициди, от традиционни български сортове без генни модификации.Добави коментар