Гладът за сладко – как до го преодолеем?

1251
Гладът за сладко – как до го преодолеем?

Сладкото действа на мозъка по сходен начин с наркотиците

Повечето хора познават това чувство на непреодолим глад за сладко. Той се появява неочаквано и е толкова силен, че е невъзможно да му устоим. Специалистите сочат, че това не е случайно. Сладкото действа на мозъка по сходен начин с наркотиците – създава чувство на удоволствие, а хормонът лептин контролира нуждата ни от храна.

Мозъкът ни си „спомня“, че сладките храни ни карат да се чувстваме добре и се опитва да предизвика отново това приятното усещане, посочва Дарик радио. Ето няколко начина за справяне с желанието за сладки храни:

Опитайте да се вслушате в тялото си

Според някои специалисти непреодолимото желание за сладко се дължи на неудовлетвореност от един или няколко аспекта от живота – липса на любов, финанси, семейство или нещо друго. Съответно човек има нужда да компенсира недостига и го прави по най-познатият му начин – чрез храна. Може би вашето тяло ви казва, че е под стрес, че сте самотни, притеснени или ви е скучно. Тогава е по-добре да се срещнете с приятели, да се отдадете на някакво хоби или просто да се разходите.

Заменете сладкото със здравословни храни

Непреодолимото си желание за похапване на сладко може да замените със здравословни храни. Хапнете плодове, ядки или някаква пълнозърнеста закуска. Те ще ви помогнат да заситите глада си. Oтличнa aлтepнaтивa на вредните сладки изкушения са: мед, сушени плодове, желе, мармалад.

Добави коментар