Гъбите - отровни в разгара на лятото

302
Гъбите - отровни в разгара на лятото

Ядливите гъби растат и могат да се консумират само до края на юни и след края на септември. В разгара на лятото растат най-вече отровните им двойници, срещу чиято отрова няма антидот

Ядливите гъби растат и могат да се консумират само до края на юни и след края на септември. В разгара на лятото растат най-вече отровните им двойници, срещу чиято отрова няма антидот. Това предупреди токсикологът и алерголог проф. Никола Александров. Те могат да се окажат крайно опасни и поради факта, че извличат всички отрови от почвата и дори тежките метали, допълни лекарят.

Сега е времето, когато започва никненето на гъбите, а с това нарастват и опасностите пишман гъбарите да попаднат в токсикологията. Причина за отравянията в повечето случаи е неразпознаването на гъбите. Най-често хората не знаят белезите, които отличават един вид от друг. Обикновено ядливите гъби се бъркат с отровните им двойници, посочва вестник Монитор.

По-рядко и по-леки отравяния се получават при консумация на много стари, омекнали гъби или на гъбни ястия, които са престояли дълго време в хладилник. Подобни са отравянията от старо месо или месни продукти. Гъбите са тежкосмилаема храна, затова хора, страдащи от стомашно-чревни или чернодробни заболявания, трябва да ги избягват. Бялата и зелената мухоморка, пантерката и вълчият зъб например са смъртоносни. Срещу отравянията с тях няма антидот. Дори ядливите гъби могат да се окажат силно токсични, ако са набрани в замърсен район или край шосе, тъй като имат способността на поемат всички отрови в почвата.Опасно е да се събират и ако растат на площи, третирани с химически торове. С най-токсичен ефект са кадмият, оловото, арсенът, медта и живакът. Те се намират в големи количества в промишлено замърсените райони Кремиковци, Пирдоп, Перник и Бургас. Гъбите акумулират тежките метали и металоидите. Печурка, сърнела, челадинка и пърхутка, които са изключително вкусни и ядливи, буквално изсмукват тези отрови. На свой ред те попадат в организма направо в чинията, като никаква термична обработка не може да ги очисти. Гъбите обаче са ценна храна, ако са набрани в екологично чист район. Те са ценен източник на протеини. По хранителна стойност могат да се сравнят със зеленчуците и с някои плодове, а в изсушен вид - с месото и картофите. Същевременно са богати на витамини А, В1, В2, С, Д и РР. Рижиката и пачият крак съдържат витамин А под формата на каротин (провитамин А).

Копринката в комбинация с алкохол праща в гроба. Порцелановата копринка е смъртоносна дори само с бира. Някои гъби, макар и ядливи и много вкусни след приготвяне, могат да се окажат смъртоносна бомба, ако човек не знае как да ги приготвя или в комбинация с какви напитки и храни да ги приема. Тези от раздела мастилени, каквито са порцелановата и мастилената копринка, в комбинация водят до тежки храносмилателни разстройства, които понякога могат да доведат до фатален край. Затова е рисковано да се комбинират дори с безобидната на пръв поглед бира. Освен това те трябва да се берат и да се ядат, докато са млади.

Отровният им ефект в комбинация със спиртни напитки и вино се дължи на факта, че те съдържат токсина коприн, който е неразтворим във вода, но е лесно разтворим в спирт. Подобен е ефектът и на лимонката и огнената манатарка. Някои ядливи гъби се оказват силно токсични, ако не се обработят продължително време – 30 - 40 минути, на висока температура, за да се разрушат опасните вещества в тях, наречени хемолизини. В противен случай те могат да доведат не само до хранителни аномалии, но и до анемия. В тази група попадат някои ядливи мухоморки, каквито са бисерната гъба, смръчкулката и сурогризката.

Добави коментар