Фурмите - храната на дълголетниците
286
Фурмите съдържат 23 вида аминокиселини, които липсват в голяма част от останалите плодове
Учените са установили, че ниското съдържание на захар в кръвта често води до усещането за глад. Ако изядете няколко фурми, това чувство ще изчезне. Фурмите съдържат 23 вида аминокиселини, които липсват в голяма част от останалите плодове, посочва БГНЕС.
Плодът е богат на жизненоважната аминокиселина триптофан, необходима за оптималното функциониране на мозъка и запазване на нормалното психическо състояние, особено в по-късна възраст. Триптофанът забавя стареенето – достатъчно количество от него в храната позволява да се преустанови процесът на стареене на клетките. Благодарение на съдържащия се в тях триптофан, фурмите имат леко успокояващо и сънотворно въздействие.
Друга аминокиселина, съдържаща се във фурмите, е глутаминът, който потиска образуването на стомашни киселини. Селенът пък намалява риска от ракова заболявания, укрепва имунната система и снижава риска от сърдечно-съдови болести. Благодарение на съчетанието на голямото количество захари (глюкоза и фруктоза), които се усвояват бързо от организма и витамин В5, плодовете на финиковата палма притежават свойството не само бързо да утоляват глада, но и да възстановяват физическата сила, енергия, свежестта на ума и нервите.

Енергийната стойност на 100 g от ядливата част на плода е 142-274 калории, а на сушените фурми - 340 калории. Плодовете съдържат от 40 до 77,5% сухо вещество. Фурмите са нискокалорични, така че не се колебайте да ги използвате вместо сладкиши и да поддържате нормално тегло.Учените смятат, че 10 фурми на ден са достатъчни да осигурят дневната норма за човешкия организъм от манган, мед, сяра, половината необходимо количество желязо и една четвърт калция.
Съвременната медицина е открила, че фурмите не пренасят никакви опасни за човешкото здраве бактерии, микроби и паразити и са подходящо средство за борба срещу амебата. Съдържащите се в плода вещества могат да унищожат болестотворните бактерии в човешкия организъм. Благодарение на витамините А и В, фурмите са полезни за укрепване на зрението и мускулатурата. Сушените фурми имат благоприятно въздействие върху мозъка, като увеличават производителността му с 20%.
Заради високото съдържание на калий, те стимулират сърдечната дейност и могат да послужат като тонизиращо и укрепващо средство, особено след продължително боледуване. Накратко, фурмите са едновременно плод, храна и лекарство, без които човек може да живее, но все пак е препоръчително да имате под ръка от този изключително полезен плод.
Добави коментар