Френска лучена супа

176
Френска лучена супа

Готови ли сте да я опитате?

Лучената супа е традиционно ястие във Франция. Стига да разполагате с точната рецепта ще се убедите колко вкусна може да бъде една супа, направена от съвсем малко продукти. Готови ли сте да опитате?

Необходими съставки:

2 супени лъжици зехтин

6 глави лук

3 стръка мащерка

450 мл бяло сухо вино

1 чаена лъжица захар

1,8 л зеленчуков или говежди бульон

12 броя бяла багена – филийки

150 грама сирене



Начин на приготвяне:

1/ Нарежете лука на тънки колелца. След това загрейте маслото в голяма тенджера на слаб огън. Добавете лука, мащерката, малко сол. Сложете капака на тенджерата и гответе на бавен огън в продължение на 30 минути. Периодично разбърквайте до пълното размекване на лука.

2/ Време е да налеете виното.

3/ Добавете захарта и засилете котлона. Оставете да кипи около 30 минути.

4/ Разбърквайте докато виното се изпари. Лукът не трябва да се карамелизира и не бива да става съвсем мек.

5/ Налейте бульона. Пробвайте дали супата е достатъчно солена. Ако се налага, подправете още.

6/ Загрейте фурната само отгоре. Запечете багетите до поруменяване.

7/ Сервирайте супата. До всяка купичка сложете по 2 филийки багета. Посипете отгоре със сиренце.

Приятен апетит!



Добави коментар