Фастфууд уврежда мозъка

60
Фастфууд уврежда мозъка

Засяга се област от мозъка, която е свързана с пространствената памет

Нездравословната храна като фастфуд влияее отрицателно върху работата на мозъка, показват изследвания на учени от университета на австралийския щат Южен Уелс, съобщи БГНЕС.

Плъховете, на които била давана такава храна, получавали възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. В продължение на седмица група плъхове биха хранена с мазнини и захар и в резултат паметта им рязко се влошила, разказва изданието Medical Xpress.

Друга група гризачи в продължение също на една седмица била държана на по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях когнитивните способности също се влошили. При това процесът се оказал необратим – дори след преминаването към здравословна храна мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Ръководителката на проекта проф. Маргарет Морис твърди, че същото се получава и с човешкия организъм при използването на фастфуд. Тя подчертава, че досега на науката не е било известно отрицателното въздействие на този вид храна върху мозъка – знаело се въздействието изобщо върху организма. При това разрушителното действие на фастфуда протичало много бързо, което е било учудващо за учените.Добави коментар