Ежедневното консумиране на авокадо прави чудеса

319
Ежедневното консумиране на авокадо прави чудеса

Ежедневното консумиране на авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора

Ежедневното консумиране на авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора, съобщи „Медикъл експрес“. Учените от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн установиха това с 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми.

Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо. Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри, посочва БТА. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи. Възможно е и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

„От предишни изследвания е известно, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни“, каза ръководителят на изследването проф. Наиман Кан. „Затова искахме да проверим дали някакъв подход в диетата може да допринесе за когнитивното здраве, особено на средна възраст“, допълни специалистът.

Добави коментар