Европейчетата не обичат плодове

101
Европейчетата не обичат плодове

Също и зеленчуци

Поляците, които се славят като почитатели на колбасите и картофите, са най-големите любители на плодовете и зеленчуците в Европа. Средно на ден те консумират по 577 гр, показват данните от проучване на неправителствената организация Европейски съвет по информация за храните (EUFIC), проведено в 19 държави.

Сред първенците са и германците, австрийците и италианците. Само те спазват препоръката на Световната здравна организация да се консумират поне 400 гр плодове и зеленчуци дневно. Унгарците и белгийците пък компенсират с плодови сокове, съобщи ТВ 7.

България не е сред отличниците. От 19 възможни ние сме на 13-о място с консумация на едва 280 гр плодове и зеленчуци на ден.

Географското разположение се оказва ключов фактор. Очаквано, северните народи ядат по-малко пресни плодове и зеленчуци. Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия са на последните места в списъка.

От EUFIC посочват, че не разполагат с точна информация колко плодове и зеленчуци ядат децата в Европа, но се позовават на предишни изследвания, според които процентът е доста нисък – между 6 и 24% от европейчетата се хранят според препоръките на Световната здравна организация. Останалите ядат средно 86 гр зеленчуци и 141 гр плодове дневно.Добави коментар