Ето защо никога не бива да варите яйцата

180
Ето защо никога не бива да варите яйцата

Въпреки че са съвсем обикновена храна, твърдо сварените яйца са трудни за приготвяне

Въпреки че са съвсем обикновена храна, твърдо сварените яйца са трудни за приготвяне.

Ако ги варите прекалено дълго, ще се получи неприятен зелен пръстен около жълтъка. Ако са твърде пресни, няма да можете да ги обелите. Ако пък ги оставите прекалено рохки, рискувате здравето си.

Така че определено е време да преосмислите начина, по който приготвяте яйцата у дома. Според специалистите трябва напълно да се откажете от варенето и да ги приготвяте на пара.

Така яйцата ще са по-крехки, защото са подложени на по-щадяща термична обработка и не са блъскани и удряни в стените на тенджерата по време на варене от бълбукащата вода.

Освен това ще можете да ги обелите по-лесно, защото науката казва, че при яйцата, които са приготвени на много висока температура, най-лесно се отстранява черупката.

Бонус: те ще бъдат готови по-бързо, тъй като не е необходимо да завирате голямо количество вода.

За да приготвите яйца на пара, не ви е нужен специален уред. Просто добавете около 2 см вода на дъното на тенджера, поставете в нея кошница за приготвяне на храна на пара и покрийте.

След като водата се загрее достатъчно, за да изпуска пара, внимателно добавете яйцата, използвайки щипки. Внимавайте, защото парата може да ви изгори.

Ще са необходими шест минути за рохки и 11-12 минути за твърди яйца. Имайте предвид, че това време варира в зависимост от броя на яйцата, които приготвяте.

След това ги потопете в студена вода, за да спрете продължаващо готвене.

Освен вече споменатите предимства на този начин на приготвяне на яйца, трябва да знаете, че готвенето на пара запазва в най-голяма степен полезните свойства на продуктите.Добави коментар