Ето защо не бива да се пие сурово прясно мляко

216
Ето защо не бива да се пие сурово прясно мляко

Консумацията на непастьоризирано прясно мляко увеличава значително риска от развитие на резистентни към антибиотици инфекции

Служители в Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на Съединените щати установиха, че консумацията на непастьоризирано прясно мляко увеличава значително риска от развитие на резистентни към антибиотици инфекции. Резултатите от проучването бяха публикувани в изданието ArsTechnica, съобщава БГНЕС.

Вниманието на учените е било привлечено от бактерията Campylobacter jejuni, която засяга стомашно-чревния тракт и причинява треска, повръщане и диария. Според данните през 2016 г. в Колорадо с кампилобактериоза са били хоспитализирани 12 души, което бележи четирикратно увеличение в сравнение с броя на заразените през 1993 г.

Негативните промени в епидемиологичната картина експертите обясняват със засилената консумация на сурово прясно мляко в щата. Въпреки факта, че властите в Колорадо са наложили забрана върху продажбата му, продуктът все още може да се види на рафтовете на някои супермаркети или малки магазинчета. Учените алармират, че пиенето на непастьоризирано мляко увеличава риска от кампилобактериоза със 150 пъти.

В изследването основен акцент е поставен върху откритието, че Campylobacter jejuni са резистентни на популярните антибиотици: тетрациклин, налидксинова киселина и ципрофлоксацин. В тази връзка, експертите съветват да не се пие "сурово" мляко и да се потърси лекар при първия признак на инфекция.

Добави коментар