Ето какво ще се случи, ако ядете мед и канела всеки ден

903
Ето какво ще се случи, ако ядете мед и канела всеки ден

Хората са използвали мед и канела в продължение на векове

Хората са използвали мед и канела в продължение на векове, тези продукти са популярни в индийската Аюрведа и традиционната китайска медицина.

Срокът на годност на меда никога не изтича, а преди хиляди години канелата е била толкова ценна, че само императорите са я получавали като подарък.

Сега всеки има достъп до тези продукти, а техните предимства за здравето са научно доказани. Сместа от мед и канела е супер вкусна и ефективна. Bright Side събра пет доказателства за силата на тази комбинация. Вижте ги:

Забавя стареенето

Свободните радикали (оксиданти) агресивно окисляват тъканите и разрушават клетките на тялото. Това може да доведе до преждевременно стареене и болести.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене.

Медът съдържа феноли, ензими, флавоноиди и органични киселини - всички те са мощни антиоксиданти. Проучванията показват, че по-тъмният мед е богат източник на тези съединения.

Канелата съдържа полифеноли, които също са силни антиоксиданти. Тя превъзхожда 26 други подправки и билки по броя антиоксиданти, включително чесъна и ригана.

Подобрява сърдечната функция

Медът и канелата помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, които са най-честата причина за смърт по света.

Медът увеличава притока на кръв към сърцето, което разширява артериалните стени. Той също така съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на кръвни съсиреци, които често водят до инфаркти и инсулти.

Канелата намалява "лошия" холестерол (тя образува атеросклеротични плаки по артериалните стени) и повишава нивото на "добрия" холестерол в тялото ни.

Добавете няколко супени лъжици канела в буркан мед и разбъркайте добре. Яжте редовно за закуска с парче хляб или бисквитка.

Борят се с бактериалните инфекции

И медът, и канелата имат антибактериален ефект, така че можете да използвате тази комбинация, не само когато сте с настинка, но и с инфекциозни заболявания, като инфекции на бъбреците или пикочния мехур.

Медът е естествен антибиотик. Той отдавна се използва за дезинфекция на рани. Съдържа протеин дефензин-1 и ензима глюкоза оксидаза, които разрушават бактериите.

Канелата има антибактериално, противовъзпалително и противогъбично действие. Съдържа канелен алдехид, който придава на продукта неговия известен аромат и полезни качества.

Помога за отслабване

Медът и канелата не са продукти за отслабване. Въпреки това, те могат да ви помогнат да намалите теглото си бързо, ако целта ви е да имате стройно тяло и вече правите упражнения и се храните правилно.

Заменете захарта и сладките продукти с мед. Умерената му консумация ще намали броя на калориите в диетата ви.

Нещо повече, рафинираната захар увеличава нивата на кръвната захар, а след това тя внезапно пада. Тези промени в нивата на глюкозата може да доведат до емоционална нестабилност, както и до свръхпроизводство на инсулин.

Медът бавно се абсорбира в кръвния поток на тялото и предотвратява пиковете на кръвната захар. Канелата също намалява нивата й и повишава чувствителността към инсулин, който е отговорен за метаболизма. Ето защо тя помага за ускоряване на метаболизма и конвертира глюкозата в енергия, а не в мазнини.

Пийте по една чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и ½ супена лъжица канела 30 минути преди закуска или 30 минути преди лягане.

По-ниски нива на кръвната захар

Високата кръвна захар може да доведе до редица заболявания и диабетът е сред тях. Доказано е, че медът може да намали нивата на кръвната захар. Само 17% от него е вода, а останалите са предимно фруктоза и глюкоза.

Те се усвояват лесно от организма и не предизвикват пикове на кръвната захар. Ето защо диабетици могат да ядат мед.

Канелата също помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Това е доказано от проучвания на здрави доброволци и диабетици. Разбира се, не е лекарство, но канелата е ефективна хранителна добавка.

NB!

При избора на мед имайте предвид, че той често се разрежда със захар, тебешир, брашно и нишесте. Уверете се, че купувате мед от надежден източник и винаги тествайте неговата чистота.

Купувайте канелени пръчици вместо канела. Така ще бъде по-лесно да различите истинската канела (цейлонска) от кулинарната канела (касия), които обикновено се продават под едно и също име, но втората носи по-малко здравни ползи.

Имайте предвид, че приемът на мед не се препоръчва на деца под две години поради риск от болестта ботулизъм.Добави коментар