Етикетът на масата

1720
Етикетът на масата

За да не изпадате в неудобни ситуации

Етикетът на масата е сбор от правила, полезни в различни житейски ситуации. Запознайте се с тях, за да избегнете неприятни ситуации и ще се почувствате уверени във всяка компания.

Добрите маниери, възпитанието и културата са добре известни термини, които не са изгубили значението си с времето. Все още е важно познаването на етикета, без значение дали сте на бизнес среща или на вечеря с приятели. Добрите маниери не са изкуствен ритуал, оставен като наследство от древна епоха. Те са традиция, практична и невероятно полезна в съвременния свят, способност за подобаващо поведение във всяка ситуация. Етикетът на масата е не само познаване на правилата savoir vivre, но и изкуство за разнородното им приложение.

За какво ни служи етикетът на масата?Впечатлението, което правим на околните по време на хранене, често влияе на оценката им за нас. Освен това, познавайки правилата за правилно поведение на масата, имаме по-голяма самоувереност и по-голяма свобода. Ако се замисляме коя вилица или кой нож са предназначени за дадено ястие или как да изядем тъй нареченото „трудно ястие”, не сме в състояние да се концентрираме върху темата на разговор и се чувстваме объркани. Затова е добре да научим правилата от етикета на масата, за да избегнем критични ситуации, да се чувстваме по-уверени във всяка компания.

Поведението на културен човек

Добрите маниери на организирано мероприятие са признак за елегантност: поздравяване според йерархията, способност за настаняване на гостите на подобаващо подредена и декорирана маса, сервиране на ястията съгласно етикета, правилен избор на вина и провеждане на разговори с компанията, съгласно изискванията на етикета.Преди и сега

Преди време задължителните правилата на масата са били много строги, но времената се менят, а заедно с тях се мени и кодексът на добрите обноски. Някои правила важат и до днес.

Приборите за хранене.

Съществуват два етикета за поведение на масата за хранене – европейски и американски.

При американските правила за етикеция, след като се нареже месото на един голям или няколко по-малки къса, вилицата се прехвърля в дясната ръка, ножът се оставя на края на чинията, а свободната, в случая лява ръка, на коляното.

При правилата за европейска етикеция ножът се държи постоянно в дясната ръка, вилицата - в лявата и съответно с лявата ръка по време на храненето късчетата се поднасят към устата, като всяка хапка се отрязва поотделно.Приборите за хранене се държат по такъв начин, че палците да не се докосват до острието на ножа и до зъбците на вилицата.

При завършване на храненето приборите се поставят върху чинията успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка, ако си представим, че чинията е точно пред вас. Острието на ножа трябва да е обърнато наляво, а вилицата – с изпъкналата страна нагоре. Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.

Не на клечките за зъби!

Правилата на добрия тон изключват използването на клечка за зъби. Ако все пак имате такава необходимост, трябва да изчакате удобен момент – например между сервирането на ястията, извинете се на останалите и станете от масата.

Знаенето на основните и прости правила за добрите маниери на поведение и етикеция при хранене ще ви помогне да избегнете неудобните ситуации.

Вижте още и правила за сервиране на алкохола според ястията.Коментари

Коментар: 1

Ти самата храчиш и говориш за етикет.. отврат


  • 1

Добави коментар