Есенни десерти

551
Есенни десерти

С круши, ябълки, дюли и цитруси

Навлизаме в сезон, който не предлага на масата ни голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. И все пак имаме избор - крушите, ябълките, дюлите и цитрусовите плодове могат да разообразят храната ни и да ни донесат така нужните витамини. Вижте няколко вкусни идеи за десерти с тези плодове.

Шоколадови круши
Продукти:
30 гр сухи бисквити, 4 круши, 2 с.л. ликьор, 5 сушени кайсии, 125 гр шоколад, 3 с.л. сварено кафе, 1 с.л. сок от портокал, 30 гр масло, 1 жълтък, 3 с.л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Сложете бисквитите в пликче и ги счукайте с чукче за месо, за да станат на трохи. Изсипете ги в купа и прибавете нарязаните на дребно кайсии, ликьора и две лъжици кокосови стърготини. Разбъркайте добре. Натрошете шоколада в тенджерка и прибавете кафето и портокаловия сок. Разтопете го на водна баня, дръпнете от огъня и прибавете жълтъка. Измийте добре крушите и ги издълбайте, като се опитате да останат цели с дръжките. Напълнете ги с плънката и може да отрежете дъното, за да могат да се задържат прави. Сложете ги върху решетка и ги залейте с разтопения шоколад, така че да може излишният шоколад да се изцеди. Оставете да се втвърди и ги покрийте с останалите кокосови стърготини.



Ябълки с мед и канела
Продукти:
1 кг ябълки, 3-4 с.л. мед, 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват от семките и се нарязват на четвъртини. Поставят се в тенджера, върху тях се изсипва медът. Поръсва се канелата. След завирането на сместа, котлонът се намалява. Ябълките трябва да врат около 10 минути. Десертът се сервира охладен.

Дюли по гръцки
Продукти:
4 добре узрели дюли, 1 л. червено вино, 2 ч.ч. захар, 2 ванилии
Начин на приготвяне: Нарязваме дюлите на четири и отстраняваме семките, заедно с твърдата част, нареждаме в тавичка и заливаме с виното, в което предварително сме разтворили захарта и ванилиите. Слагаме отстранените от вътрешната част семки, заедно с месестата част, и печем на 250 градуса около 1 час. Оставяме да изстине, за да се желира.

Портокалови бомби
Начин на приготвяне:
4 портокала, 150 гр плодове по избор, 2 белтъка, 1/4 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне: Горната част на портокалите се отрязва, сърцевината внимателно се издълбава с лъжичка, нарязва се на малки кубчета, прибавя се към нарязаните плодове и се пълнят портокалите. Белтъците се разбиват на сняг, прибавя се захарта и портокалите се украсяват така, че отворите да бъдат изцяло покрити със сняг. Портокалите се поставят за няколко минути в гореща фурна и се пекат, докато снегът се втвърди. Поднасят се веднага.



Торта с банани и киви
Начин на приготвяне:
30 гр желатин, 100 мл вода, 5 кивита, 200 гр кисело мляко, 100 гр захар, 2 банана, лимонена киселина, 10 зърна грозде
Начин на приготвяне: Залейте желатина с водата, оставете го 30 мин, после го загрейте на водна баня, докато се разтвори. Обелете 4 кивита, настържете ги и ги пасирайте на пюре. Подсладете киселото мляко със захарта, добавете пюрето от киви, лимонената киселина и разтворения желатин. Разбъркайте сместа добре. Обелените банани нарежете на колелца, наредете ги в разглобяема тортена форма и ги залейте с млечната смес. Оставете тортата в хладилника за 2 часа. При поднасянето я украсете с резенчета от останалото киви и гроздето, разрязано на половинки.

Последвайте ни и във Фейсбук.



Коментари

Коментар: 3
esenni deserti

Chetoh, che hich ne e polezna toplinnata obrabotka na meda ???

Коментар: 2

Ама къде пише че е за дете? Аз не виждам да пише никъде, че това са десерти за деца. На мен пък ми харесват, има избор и мога да преценя кое да направя за децето и кое само за нас

Коментар: 1

Не мисля, че десер, в който има 1 л. червено вино е подходящ за дете.


  • 1

Добави коментар