Екзотично меню с кускус

386
Екзотично меню с кускус

Което е и много вкусно

Когато говорим за кускус, в България повечето от нас го асоциират с бебешка храна. Освен това в страната ни кускусът представлява макаронено изделие под формата на дребни зърна.

Всъщност, в родината си Алжир е тестено изделие, направено от грис по специален начин. Широко се използва в алжирската, либийската, мароканската и тенизийската кухня.

Изралеският кускус пък е по-едър и в западната кухня обикновено се сервира с риба или пиле, както и в салати. Какъвто и вид кускус да изберете, следващите няколко рецепти ви гарантират страхотен краен резултат.

Салата с кускус и сирене
Продукти:
250 гр кускус, 500 мл зеленчуков бульон, 1 връзка босилек, 1/2 връзка джоджен, 1 връзка рукола, 200 гр сирене, 4 с. л. лимонов сок, 3 с. л. зехтин, сол, смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Кускусът се залива с горещ бульон и се покрива. Оставя се за 5 минути, за да набъбне и поеме течността. Босилекът, джодженът и руколата се измиват и накълцват на ситно. Сиренето се нарязва на кубчета. Разбъркват се лимоновият сок и зехтинът, след което се изсипват при кускуса. Добавят се накълцаните подправки и се подправя със сол и черен пипер. Салатата от кускус и сирене се разбърква и се поднася.

Пилешко с кускус
Продукти:
3 пилешки филета, 1 глава лук,1 ч.ч. пилешки бульон, 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. горчица, 1 морков, олио, магданоз, сол, 1/2 пакет кус-кус
Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме пилешкото филе на хапки. Разбъркваме горчицата с две супени лъжици олио и кисело мляко. Запържваме нарязания на ситно лук и настърганите моркови около десетина минути. Слагаме пилешките хапки и запържваме до побеляване. Изсипваме млечно-горчичния сос и объркваме добре. Оставяме да ври около 10 минути, за да си поеме от соса. Прибавяме пилешкия бульон и оставяме да ври до готовност. Накрая поръсваме с много ситно нарязан магданоз. Приготвяме кус-куса според описанието на опаковката. Слагаме една част от него в чиниятак ато канапе и оформяме. Върху него нареждаме няколко парченца от пилешкото и заливаме със сос.



Кускус по гръцки
Продукти:
225 гр кускус, 1/2 краставица, 200 гр чери домати, 200 гр сирене фета, 100 гр черни маслини без костилки, сок от един лимон, 1 с. л. ситно нарязан пресен босилек
Начин на приготвяне: Кускусът се приготвя според указанията на опаковката. След като изстине добре, се прибавят нарязани на кубчета краставицата и сиренето. Добавят се доматите, нарязани на половинки или четвъртинки, както и маслините. Салатата се поръсва с прясно нарязан босилек и лимонов сок.

Израелски кускус
Продукти:
1 с. л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 300 гр по-едър кускус, 500 мл пилешки бульон, 1 люта червена чушка, магданоз
Начин на приготвяне: Чесънът се пресова, лукът се наситнява, а морковите се нарязват на дребни кубчета. Зеленчуците се запържват в сгорещена мазнина на среден огън за 5 минути. Прибавя се кимионът и се запържа 1 минута. Добавя се кускусът и се запържва 2 минути. Сипва се бульонът. Кипва се и се похлупва с капак. Огънят се намалява и се вари, докато се изпари течността. Преди сервиране кускусът се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Кускус с кайма
Продукти:
2 глави лук, 500 гр кайма, 500 гр кускус, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. масло, 3 с.л. олио, 4 яйца, галета за поръсване, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Сварете кускуса в подсолена вода, след което го отцедете. Залейте го с разтопеното масло. Отделно задушете в олиото нарязания на ситно лук и каймата. Прибавете доматеното пюре, размито в малко вода, и подправете с черен пипер и сол на вкус. Оставете сместа да се задушава 230 мин, като я заливате с малко вода от време на време, за да не загори. След това изсипете кускуса, разбъркайте леко и разстелете получената смес в намазнена и поръсена с галета тава. Разбийте яйцата, посолете ги леко и залейте с тях ястието. Изпечете го в умерена фурна за около 15 мин.



Добави коментар