Екзотичните супер храни

118
Екзотичните супер храни

Те не са само храни, но и лекарства

Те са не само храни, но и лекарства. Милиони хора по света ги използват, за да се поддържат здрави - те имат способността да увеличават с пъти жизнената ни енергия и сила. Вижте кои са екзотичните супер храни.

Годжи Бери

Плодът се налича още лиций или вълче грозде. Расте единствено в Хималаите и поради нежната си външна обвивка почти не може да се намери в сурово състояние. Продава се сушен, под формата на снакс, сок или като екстракт. Предпазва от сърдечни болести, рак и слънчеви изгаряния. Много богат е на антиоксиданти и на витамин В. Има доказан ефект срещу целулита и повишава либидото.

Спилурина

Всъщност, това са сини водорасли. Съдържат над 100 хранителни вещества, всички незаменими аминокиселини и витамините А, Е, В1, В2, В6, В12, омега-3 и омега-6 мастни киселини и цял куп минерали - желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк.

Според учените, спирулината е много по-полезна от храните, които консумираме всеки ден. Например, съдържа 25 пъти повече витамин А от морковите, 50 пъти повече желязо от спанака и три пъти повече витамин Е от пшеничния зародиш.

Тя доказано намалява кръвното налягане и холестерола, облекчава артрита, екземите и псориазиса. Укрепва структурата на зъбите, ноктите и костите и укрепва имунната ни система. Освен това действа профилактично срещу анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система и хронична умора.

Асаи

Това е палма, която расте най-вече в Бразилия. За храна се използват плодовете му и сърцевината на ствола му, която се прави на салата, наречена "салатата на милионера", защото е много вкусна, полезна и трудна за обработка. Плодовете приличат на грозде и имат вкус на малини. Най-често те се консумират под формата на сок.

Акаи съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, омега-6 и -9 мастни киселини и други полезни вещества. В Бразилия се използва за лечение на диария, жълтеница, анемия и треска. У нас то е познато под формата на хапчета за отслабване под името "акаи бери".

Перуанска мака

Маката е от семейството на репичките и расте във високите части на Алпите. Призната е за супер храна, защото съдържа над 20 аминокиселини, витамини В1, В2 ,В12, С и Е, калий, натрий, магнезий, фосфор, мед, цинк и желязо. В растението има повече калций, отколкото в млякото.

Маката се използва като имуностимулант, срещу анемия, туберкулоза, менструални смущения и симптоми, свързани с менопаузата, при рак на стомаха, безплодие и сексуални нарушения, срещу синдрома на хроничната умора и за подобряване на паметта.

Личи

Това е вечнозелено тропическо дърво, разпространено в Азия, на Хаваите и в американските щати Флорида и Калифорния. Плодът му има грапава обвивка с много израстъци и голяма семка по средата. Ядлива е месестата част между обвивката и семката.

Личито е изключително богато на витамин С, съдържа още калций, калий, фосфор и магнезий. Използва се като противовъзпалително средство, нормализира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците, черния дроб и белите дробове, помага при анемия и подпомага храносмилането.Добави коментар