Едно яйце на ден

37
Едно яйце на ден

Срещу инсулт

Едно яйце на ден намалява риска от инфаркт и инсулт с цели 12 процента. До този извод са стигнали специалисти по сърдечно – съдови заболявания от САЩ, които са изучавали връзката между потреблението на яйца, инфарктите и инсултите.

Нещо повече, учените твърдят, че те са много полезен продукт. В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А. Както е известно, антиоксидантите защитават от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма. А белтъкът помага за намаляването на кръвното налягане.

Някои хора с цел да се хранят здравословно, отстроняват жълтъка и консумират само белтъка. Това обаче прави храната непълноценна. Яйцата не повишават холестерола. В действителност те са богати на холестерол, но на този от типа „добър”. Освен това, те са полезни за сърцето и мозъка. Жълтъци са много богати на хранително вещество, наречено холин, като две порции са около половината от препоръчваната дневна доза от него. Установено е, че 90% от американците страдат от недостиг точно на холин.

Вижте още: Какво не знаем за яйцето

Той, всъщност, е от групата на В- витамините, помага за намаляване на възпаленията и за предотвратяване натрупването на хомоцистеин (химично съединение, свързвано със сърдечни заболявания и остеопороза). Яйцата спомагат за загубата на тегло, посочва вестник "Монитор".

Сътрудници на Масачузетския университет обаче предупреждават, че редовната употреба на белтъчини от животински произход, съдържащи си в червеното месо и яйцата, са опасни за здравето на някои хора. Животинските белтъчини повишават риска от преждевременна смърт на хора, които водят неправилен начин на живот, страдат от напълняване или са прекалено слаби.Добави коментар