Доматите се ядат само по два начина

461
Доматите се ядат само по два начина

Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена (каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства), усилва действието си, когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло

Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена (каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства), усилва действието си, когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.

Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак, съобщава БГНЕС.

„Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност, пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества и това особено важи за доматите“, обяснява блогърът. Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.

„Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата“, се казва в статията. Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества. В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно.

Добави коментар