Домашният оцет е лекарство

185
Домашният оцет е лекарство

Ябълковият оцет не е само вкусна подправка към салатата

Ябълковият оцет не е само вкусна подправка към салатата. Той е и целебно природно средство стига да е направен от естествени продукти, а не да е химикали с ябълкова есенция. Ако е истински, той предпазва от атеросклероза и пречистване кръвоносните съдове. Същевременно на него може да се разчита за спадане на отоци по краката и ръцете, при запек, срещу болки в ставите от артрит, за мазане на засегнатото място от шипове, срещу високо кръвно, затлъстяване и ракови заболявания.

Ябълковият оцет служи за цялостно пречистване на организма, но и помага при простуда и грип и подпомага сърдечната дейност. Мъжете, а и жените с неприятна миризма от краката могат да се избавят от нея, ако ги киснат 5 минути в разтвор от него във вода. Служи и за заглаждане на стрии по кожата.

Домашният ябълков оцет се приготвя, като в стъклена купа с топла вода се разтворят 300 гр мед, който служи за ускоряване на ферментацията, съветва вестник "Монитор". Нарязани на ситни кубчета или смлени 1 кг ябълки се слагат в голям стъклен съд и се заливат с медената вода. Добавя се още преварена топла вода два пръста над плодовете. Покрийте съда с двойна марля и го оставете на проветриво топло място (25-30 градуса). Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден. Накрая прецедете, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите.

Покрийте съда с прецедената течност отново с двойна марля и го оставете на същото място за още 30 дни. Този период е необходим за узряване на оцета. През това време той ще се утаи и избистри до известна степен. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.Добави коментар