Домашен сладолед

734
Домашен сладолед

Любимото семейно лакомство

Всички обичаме сладолед, а най-много децата. Причините да не им позволяваме да го ядат често и в големи количества обаче са много. Сладкото изкушение съдържа сгъстители и ароматизатори, които в големи дози забавят обмяната на веществата. Затова е и в списъка на най-вредните храни.

Още миналия месец от Агенцията за по безопасност на храните предупредиха, че търговците у нас продават сладолед без документи и с изтекъл срок на годност. Да не говорим, че не се спазва елементарна хигиена при предлагането му. Металните повърхности на недобре почистените машини за сладолед пък могат да пренасят салмонела.

Ето защо си струва да опитате да си направите домашен сладолед. Не забравяйте, че и за него не бива да използвате сурови яйца, а най-добрият вариант е те да се претърпели термична обработка поне за седем минути. Пробвайте следващите няколко рецепти. Добър апетит!

Шоколадов сладолед
Продукти:
175 гр захар, 250 гр млечен шоколад, 900 мл сметана, 1 жълтък, 150 мл вода
ДСлагате захарта и водата на котлона и оставяте да заври. Варите около 7 минути на средна температура. Намалявате температурата и добавяте шоколада, натрошен на равномерни парчета и бъркате, докато се разтопи. Добавяте жълтъка, изчаквате няколко минути и сваляте от огъня. Разбивате сметаната, за да стане на крем, но не прекалено твърд, и я добавяте в шоколадената смес. Слагате готовата смес в камерата, като от време на време я разбърквате. 30-тина минути преди сервиране я премествате в хладилника, за да стане малко по-мека и приятна за консумиране.

Ванилов сладолед
Продукти:
1/2 л пълномаслено прясно мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне: Сложете млякото да се свари. Разбийте яйцата със захарта и прибавете 2 ванилии. Прибавете яйчената смес към млякото и бъркайте сместа, докато заври и леко се сгъсти. Оставете да се охлади настрана, като от време на време разбърквате. Готовата смес прехвърлете в купа и разбийте с пасатор за малко, за да влезе въздух в сместа. Сложете сладоледа в камерата, за да се замрази. На няколко пъти разбивайте сместа с миксер, за да се не образуват големи кристали, а да стане хомогенен. Поднесете го със сладко, плодове или топинг по избор.

Плодов сладолед
Продукти:
300 мл пълномаслено прясно мляко, 2 банана, ягоди, малини, 1 ч.ч. френско грозде, 4 с.л. захар
Начин на приготвяне: Почистете и нарежете плодовете. Може да използвате само ягоди, само малини или комбинация от пресни или замразени плодове. В пасатор смесете плодовете, млякото и захарта и разбивайте до получаване на пюре. Получената смес се оставя за 2-3 часа в камерата на хладилника. Поднесете топки от сладоледа, гарнирани с плодове - банан, киви, нарязани ягоси и резен грейпфрут.

Сладолед с бадеми
Продукти:
1.250 мл прясно мляко, 8 жълтъка, 15 с.л. пудра захар, 5 с.л. бадемово брашно, 5 с.л. сладкарска сметана, натрошени бадеми, черен шоколад
Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците със захарта и при непрекъснато бъркане ги добавете към прясното мляко, което е предварително загрято в съд на котлона. Бъркайте, докато леко се сгъсти и оставете сместа да се охлади. На няколко пъти отново разбивайте, докато изстива. Разбийте сметаната и брашното от бадеми и ги добавете, отново бъркайки, към яйцата, захарта и млякото. Готовият бадемов сладолед се слага да замръзне в камерата и на 2 пъти се разбива с пасатор преди окончателно да се замрази. Поднесете с натрошени бадеми и парченца натрошен черен шоколад.



Добави коментар