Домашен козунак

206
Домашен козунак

Ето как

Все повече хора предпочитат да замесят домашни козунаци, отколкото да се доверят на тези от магазина. Това показват последните социологически изследвания. Тази година близо 20% от българите ще месят козунаци. Ако и вие сте сред тях, значи трябва да опитате някои от следващите рецепти.

Домашен козунак със стафиди
Продукти:
5 яйца, 1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко, 1 и 1/2 ч.чаша захар, 1 ч.ч. разтопено масло, 1 кг брашно, мая, настъргана лимонова кора, стафиди, 1 жълтък
Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто, намазва се с масло и се оставя да втаса на топло. Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път. Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.



Козунак по гръцки
Продукти:
7 гр суха мая, 125 мл прясно мляко, 60 гр краве масло, 1/2 ч. л. сол, 60 гр захар, 375 гр брашно, 1 ч. л. анасон, 1 яйце, 1 ч. л. настъргана кора от портокал; За намазване: 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, 1 с. л. сусам, 1 с. л. начупени бланширани бадеми, 1 с. л. захар
Начин на приготвяне: Маята се размива с 2 с. л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани. Млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват в малка тенджера, докато не се разтопи маслото. Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се прави кладенче, излива се маята, млечната смес и след това яйцето. Омесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса, докато не увеличи обема си два пъти. Тестото се разделя на три еднакви къса и се оформят цилидрични "фитили", от които се сплита козунак. Отгоре се намазва с разбито яйце с мляко и се поръсва със захар, бадеми и сусам. Покрива се с намаслен плик и се оставя да втаса още веднъж. Фурната се загрява на 175 С. Пече се 35-40 минути.

Козунак с локум
Продукти:
5 кг брашно, 1.5 кг захар, 16 яйца, 1 л прясно мляко, 1 кг мазнина, 80 гр прясна мая, 200 гр стафиди, 2 кутии лимонови резенки, 2 кутии локум, бадеми, лимонова есенции, сол
Начин на приготвяне: Маята се забърква с 1 с. л. захар, 1 с. л. брашно и 2 с. л. мляко. Оставя се на топло да втаса. Жълтъците и белтъците на яйцата се разделят и се разбиват поотделно, като белтъците се правят на гъст сняг. В голям съд се сипва брашното. Към него първо се прибавя мазнината, после щипка сол, жълтъците, млякото, лимоновата есенция, стафидите, нарязаните лимонови резенки и локум. Накрая се слагат белтъците и маята. Всичко се разбърква и омесва така, че тестото да стане по-меко и леко. Оставя се на топло да втасва. След това се разделя на топки, които се оформят на фитили и се оплитат на плитки. Поставят се в намазнени предварително тавички и се оставят да се вдигнат още веднъж. Отгоре се намазват с жълтък, украсяват се е бадеми и се слагат да се пекат в умерена фурна.



Добави коментар