Домашен ароматизиран зехтин

285
Домашен ароматизиран зехтин

Идеалната подправка за всяко нещо, което готвите

Ароматизираният зехтин е истински дар за небцето. Той идеално подхожда за приготвянето на салати, студени закуски, месни ястия и дори за овкусяване на приятно препечена филийка хляб.

На пазара може да откриете различни предложения, но най-хубаво ще стане, ако приготвите ароматизирания зехтин у дома!

Можете да го налеете в красиви бутилки и дори да им сложите панделка за подарък. Всеки близък би оценил продукт, направен с любов.

Зехтин с подправки

Съставки:
•    връзка магданоз
•    2 стръка див лук
•    6 стръкчета естрагон
•    По ½ червена, жълта и зелена сладка чушка
•    1 супена лъжица кимион
•    1 супена лъжица едросмлян черен пипер
•    1 л. зехтин

Приготовление: Измийте всички зелени съставки. Нарежете ги на ситно. Чушките нарежете на дребни кубчета. Смесете ги с приготвените подправки.

Залейте със зехтина. Оставете настойката да престои няколко дни на тъмно и прохладно място.

Зехтин с градински чай

Съставки:
•    2-3 стебла градински чай
•    750 мл зехтин

Приготовление: Ако градинският чай не е сух, оставете го за 3 дни настрана. След това го сложете в зехтина. Оставете сместа да престои 2 седмици.

Този зехтин е идеален за приготвянето на ястия от черен дроб, свинско и телешко месо.



Зехтин с мащерка и лавандула

Съставки:
•    3 стръка мащерка
•    1-2 клонки лавандула
•    500 мл зехтин

Приготовление: Измийте мащерката и лавандулата. Оставете ги да изсъхнат в продължение на 3 дни. След това ги добавете към зехтина и ги оставете да престоят така 14 дни на прохладно място.

Зехтинът с лавандула и мащерка е подходящ за ястия от овнешко месо, пчите, риба на грил, задушени зеленчуци и за залати.



Добави коментар