Домашен ароматизиран зехтин
324
Идеалната подправка за всяко нещо, което готвите
Ароматизираният зехтин е истински дар за небцето. Той идеално подхожда за приготвянето на салати, студени закуски, месни ястия и дори за овкусяване на приятно препечена филийка хляб.
На пазара може да откриете различни предложения, но най-хубаво ще стане, ако приготвите ароматизирания зехтин у дома!
Можете да го налеете в красиви бутилки и дори да им сложите панделка за подарък. Всеки близък би оценил продукт, направен с любов.
Зехтин с подправки
Съставки:
• връзка магданоз
• 2 стръка див лук
• 6 стръкчета естрагон
• По ½ червена, жълта и зелена сладка чушка
• 1 супена лъжица кимион
• 1 супена лъжица едросмлян черен пипер
• 1 л. зехтин
Приготовление: Измийте всички зелени съставки. Нарежете ги на ситно. Чушките нарежете на дребни кубчета. Смесете ги с приготвените подправки.
Залейте със зехтина. Оставете настойката да престои няколко дни на тъмно и прохладно място.
Зехтин с градински чай
Съставки:
• 2-3 стебла градински чай
• 750 мл зехтин
Приготовление: Ако градинският чай не е сух, оставете го за 3 дни настрана. След това го сложете в зехтина. Оставете сместа да престои 2 седмици.
Този зехтин е идеален за приготвянето на ястия от черен дроб, свинско и телешко месо.
Зехтин с мащерка и лавандула
Съставки:
• 3 стръка мащерка
• 1-2 клонки лавандула
• 500 мл зехтин
Приготовление: Измийте мащерката и лавандулата. Оставете ги да изсъхнат в продължение на 3 дни. След това ги добавете към зехтина и ги оставете да престоят така 14 дни на прохладно място.
Зехтинът с лавандула и мащерка е подходящ за ястия от овнешко месо, пчите, риба на грил, задушени зеленчуци и за залати.
Добави коментар