Добрата и лошата храна

160
Добрата и лошата храна

Колко много обичат децата ни джънкфуд

Специалистите от цял свят са сериозно разтревожени от проблемите, свързани с “добрата” и “лошата” храна.

Диетолозите все пак смятат т.нар. бърза храна за по-малкото зло, в сравнение с отказа от обяд в обичайното за човека време.

Хората, които обичат да похапват бързо на крак, по правило, имат сериозни здравословни проблеми и за тях способства употребата на различни тестени изделия, чипсове, пуканки, сладкиши, ядки. А точно тях най-много обичат децата, пише woman.bg.

Върху привлекателните разноцветни опаковки съставът на продуктите е изписан с твърде ситен шрифт, който трудно може да се прочете без усилия и по този начин хората по-трудно разбират какво точно ядат, независимо че от това зависи тяхното здраве.

ЧипсоветеКакво знаем? В техния състав влизат картофи, растително масло, сол, захар, доматен прах, лук, чесън, натриев глутамат (засилва вкуса и аромата), лимонена киселина, естествен оцветител от цвекло, червен пипер. Но върху опаковката не е посочено мястотоq където са отгледани картофите и дали са използвани генетично изменени компоненти.

Със сигурност може да се твърди, че всички видове чипс са солени, пържени и съдържат доста подправки. Затова те не са препоръчителни за хората, страдащи от заболявания на стомаха и задстомашната жлеза. Освен това картофът е мазен продукт и не способства за отслабването.

Различните опаковани ядки (фъстъци, бадеми, орехи)В техния състав има не само ядки, но и захар, какаово масло или негов еквивалент, какао на прах, сухо мляко, ароматизатори. Като цяло, такъв продукт е подходящ за бързото похапване, защото той отлично утолява глада и укрепва силите: в 100 г се съдържат средно 8.38 г белтъчини, 36.76 г мазнини, 29.74 въглехидрати и енергия – 577.96 ккал. Много калории в малък обем!

Пуканки с различни вкусови добавкиВ състава на сладките или солени пуканки влизат царевица на зърна, растително масло, захар, сол, ароматизатори и вкусови добавки. Попкорнът трябва да се яде колкото се може по-рядко заради високото количество калории в него – в 100 г продукт – 463 ккал.

“Джънкфуд”, в превод от английски, означава “храна -боклук” и названието й съвсем не е случайно. Под този термин британските лекари разбират пуканките, хамбургерите, пържените пилета от ресторантите за бързо хранене, чипсовете, солените ядки, белият шоколад, а също така колата и различните газирани напитки.Добави коментар