Децата и ягодите

207
Децата и ягодите

Как да ги захраните?

Богати на витамин С, Р, калий, калций и фосфор, ягодите са особено подходяща храна за децата. Съдържат още и пектинови вещества, които помагат при стомашно-чревни проблеми и имат антимикробно действие. Възбуждат апетита, което ги прави идеални за трапезата на злоядите деца. Количеството фолиева киселина, която съдържат, пък е 100 пъти повече, отколкото в една ябълка.

Същевременно обаче те са един от най-силните алергени. Според учените това се дължи на плесените, които се развиват върху повърхността на плодовете, докато те зреят. Поради това трябва много внимателно да бъдат включени в менюто на децата. Как най-безопасно да стане това?

Не преди годинка
Ягодите не са подходяща храна за деца, които все още не са навършили една година. Можете да отложите консумацията им от детето и за по-късно, ако в семейството има наследствена обремененост с алергии.

Захранването

Извадете вътрешността на една ягода и я предложете на детето. Добре е това да стане преди обяд, за да имате време да реагирате, ако се появи алергична реакция. Ако такава липсва, всеки следващ ден увеличавайте количеството на давания плод. Не забравяйте, че по време на захранването не трябва да предлагате други нови храни. Не давайте за пръв път ягоди и ако детето е болно.

Алергията
Най-често алергията към ягоди се проявява под формата на обрив. Признак за непоносимост са и болки в стомаха, повръщане или диария.Добави коментар