Децата и шоколадът

253
Децата и шоколадът

За ползите и вредите

Полезните качества на шоколада се дължат на неговите съставки. Той съдържа над 400 активни субстанции. Повечето от тях са с вече изучени и доказани ефекти. Отдавна е известни ползите от консумацията на качествен тъмен шоколад, основната от които е антиоксидантният му ефект.

Съществуват научни доказателства, че консумацията на тъмен шоколад благоприятно повлиява сърдечно - съдовата система, може да намали нивото на т.нар. лош холестерол. Все още няма твърди препоръки за здравословно количество на шоколада, но има съобщения, според които може да се консумира по до 40 грама на ден от тъмните видове шоколад. Всичко това обаче се отнася за вече изградените организми.

Какво е ситуацията при децата?

Официалното становище е, че за деца до 3, даже до 5 години, шоколадът не се препоръчва. Освен че е храна, която е вкусна и децата бързо се пристрастяват, поради наличието на вещества със стимулиращ ефект много от тях реагират с хиперактивност. Освен това шоколадът съдържа какаово масло, може да съдържа и други видове мазнини. Други нежелани ефекти от прекаляването с шоколад са проблеми със зъбите (кариес), храносмилането и апетита.

По данни на Националния център по опазване на общественото здраве децата от 1 до 3 години в България консумират по 10-12 грама на ден, а възрастните от 20 до 40-50 грама. В сравнение със страните от Европейския съюз сме някъде по средата. Там е установено, че възрастното население консумира между 30 и 90 грама на ден.

Забраната на шоколада обаче не е категорична именно поради положителните му качества. При деца над посочената възраст - 3 до 5 години, дори се счита, че шоколадът подпомага растежа. Американски учени например твърдят, че необходимостта от консумация на сладко в детството е свързана с процесите на растежа.

За да растат децата, тялото им има нужда от допълнителни калории и от там интуитивното им желание да си хапнат нещо сладко. Това е биологична необходимост, свързана с изискванията на организма постоянно да поддържа енергийните си ресурси, според тезата им. Децата имат нужда от енергия и малко количество шоколад може да достави енергия за работата не само на мускулите, но и при мозъка на децата, което води до повишаване на концентрацията и паметта.

Налага се изводът, че консумацията на шоколад не е проблемна сама по себе си, когато бъде съобразена с препоръчителното количество и възраст.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар