Децата и киселото мляко

267
Децата и киселото мляко

Защо е полезно?

Редовната консумация на кисело мляко намалява значително риска от кариес при децата, според специализираните проучвания. Прясното мляко намалява опасността от кариес с 22%, когато е приемано поне 4 пъти седмично, но ефектът от киселото мляко се оказва много по-значим. Киселото мляко съдържа протеин, който укрепва емайла на зъбите и ги предпазва от влиянието на вредните киселини в устната кухина.

Това е само допълнение към отдавна познатите доказани ползи от присъствието на киселото мляко в детското меню - предпочитан източник на калций, фосфор, витамин В2 и В5, цинк. Специално детските кисели млека са обогатени и с витамин D, който улеснява правилното усвояване на калция.

Киселото мляко с жива закваска съдържа естествени бактерии (пробиотици), които помагат да се поддържа здравословна чревна микрофлора и по този начин активизират храносмилането, предотвратяват запека, диарията. Затова и децата, които пият антибиотици, трябва да консумират повече кисело мляко.

За съжаление, антибиотиците убиват не само болестотворните бактерии, но и онези, които са полезни за дебелото черво. Лекарите препоръчват по време на лечението децата да консумират по-голямо количество неподсладено кисело мляко: 2-3 пъти дневно по една кофичка, но не два часа преди и след приема на лекарството. За деца под 2-годишна възраст предпочитайте млека с висок процент масленост.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bgКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjyk'"(){}:/1zqjyk;9

Коментар: 2

1zqjyk'"(){}:/1zqjyk;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар