Деца се хранят здравословно

43
Деца се хранят здравословно

Няма нищо лошо в чипса, стига да е по малко и нарядко

Над 500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 12 години отбелязаха за пети път Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца.

Под напътствията на първокласни главни готвачи те сами си приготвиха здравословно и балансирано меню. Целта е по този начин децата сами да се научат да си приготвят храна и да знаят кое е полезно за тях и кое - не.

Към инициативата се включи и земеделският министър Мирослав Найденов, който коментира, че се надява наредбата, с която се регламентира здравословното хранене на децата в училищата и детските градини, да се спазва.

Министър Найденов заяви, че се надява децата да научат повече за здравословното хранене, защото в страната има проблем със затлъстяването сред подрастващите: "Трябва да знаят, че не трябва да се лишават от нищо, но как да го комбинират. Нека да имат основни понятия".Председателят на Контролния съвет на Европейското сдружение на готвачите Борис Петров обясни, че най-важното е количеството храна, което приемат децата, и няма нищо лошо да хапват, например, чипс, стига да не е прекалено често и в големи количества.

"Първо трябва да има режим на хранене, като се започне със закуска, да има междинно хранене. В Европа, например, се закусва, след това за 10 часа се взима една ябълка. Когато един човек закуси леко, след това изяде една ябълка или зеленчук - в междинно хранене, той се храни здравословно", каза Петров, цитиран от Дарик радио.

Организаторите на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца се надяват следващата година към инициативата да се присъединят училища от цялата страна, а не само от София.Добави коментар