Десетте най-скъпи десерта в света

104
Десетте най-скъпи десерта в света

Любопитни ли сте да пробвате нещо изискано, екзотично и разкошно?

Ако сте истински гастроном или просто обичате сладко, сигурно ви се иска да опитате всички лакомства, които предлагат сладкарите по света.

Любопитни ли сте да пробвате нещо изискано, екзотично и разкошно? Какво ядат на десерт най-богатите и известни хора на планетата? Ще разберете от нашия списък на най-скъпите десерти:

10. Шоколад „Вариация“, 640 долара

В италианския ресторант Mezzaluna (в банкокския хотел Lebua) можете да опитате шоколад „Вариация“ на сравнително умерена цена от 640 долара. Изисканият десерт съдържа ядивни листове злато, шербет от шампанско Roederer Cristal Brut 2000, трюфели Perigord, шоколадово-ягодово суфле и парченце шоколадова торта.

9. Шоколад Noka, 854 долара

Странни десерти за хора със здрави стомаси

Шоколадът Noka е известен като един от най-скъпите и вкусни десерти на света. В състава му са включени видове какао от най-добрите региони на планетата като Венесуела, Еквадор и Кот Дивоар.

Шоколадът се произвежда в ограничен тираж, струва 854 долара за половин килограм и има уникален класически аромат, без добавяне на каквито и да било емулгатори. Няма по-добър шоколад от този!

8. Златната торта „Султана“, 1000 долара

Тази скъпоценна торта се продава в хотел Ciragan Palace в Истанбул и ако я опитате, ще остави прекрасен и вечен отпечатък в гастрономичните ви спомени. Десертът се приготвя за 72 часа.

Съдържа смокини, дюли, кайсии и круши, които в продължение на две години са се напоявали с ямайски ром. Отгоре тортата е украсена с карамел, черни трюфели и златно фолио.

7. Бели трюфели, 3-5 хил. долара

Едни от най-скъпите и изискани трюфели в света са белите трюфели от провинция Пиемонт в северна Италия. Доскоро безценните гъби се издирваха само с помощта на женски свине, тъй като трюфелите издават миризма, имитираща половите хормони на нереза.

Сега обаче за търсенето се използват кучета, тъй като свинете обикновено изяждат находката си. Белите трюфели се продават на цена от 3 до 5 хиляди долара на килограм. Най-скъпият трюфел, продаден някога, е тежал 1.5 кг. Собственикът на казино в Макао Стенли Хо платил за него 330 хил. долара.

Останалата част от класацията вижте тукДобави коментар