Денят на шоколада

153
Денят на шоколада

Днес любимият ни десерт има празник

7 юли е Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Вижте няколко любопитни факта за любимото ни лакомство.

Шоколадът предотвратява риска от усложнения по време на раждане и при възстановяването след него. Причината е в свойството му да отпуска мускулите и да укрепва кръвоносните съдове.

Можете да свалите четири килограма на седмица с шоколадова диета. Трябва само да ядете по 100 гр черен шоколад на ден – разрешават се кафе, чай и вода, в допълнение.

Средно по 20-30 гр на ден – толкова шоколад консумират българските деца, според данните на Националния център за опазване на общественото здраве.Повечето педиатри препоръчват децата да започнат да приемат шоколад след третата си година. Причините са, че при по-малките деца той може да доведе до хиперактивност, пристрастяване, кариеси и проблеми с храносмилателната система. Все пак не забравяйте, че шоколадът подпомага растежа, така че го предлагайте на по-големите деца.

Първият млечен шоколад е създаден от Хенри Нестле в Швейцария. Той добавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета.

Шоколадът е един от най-богатите източници на магнезий - минерал от съществено значение за здравето на мозъка. Той помага на паметта, концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка.

Изследване показа, че тези, които ядат шоколад, живеят с година по-дълго от тези, които не го консумират. Ефектът обаче се наблюдава предимно при мъжете – смята се, че някои свойства на шоколада са по-ефективни при мъжете, отколкото при жените.Добави коментар