Данък чипс

47
Данък чипс

Унгария въвежда данък върху нездравословните храни

Унгария въвежда данък върху всички храни, които попадат в графата „нездравословни". Засегнати от крутата мярка са чипсове, кола и сладкиши. Салами и други мазни произведения от месо, които се произвеждат в страната, остават извън черния списък.

Новото отчисление трябва да пълни държавната каса с 20 млн. евро годишно. Грижа за населението или икономически ход е това, пита БНТ.

Мършавите държавни бюджети в много европейски държави предизвикаха въображението на политиците. В рамките на ЕС Румъния настояваше за данък върху нездравословните храни, но ето че Унгария първа го въвежда и то от 1 септември.

Официално, разбира се, правителството не се вълнува особено за държавната каса, а преди всичко за здравето на населението, което чрез по-високи данъци трябва да повиши жизнения си стандарт.

Здравословното състояние на унгарците много се е влошило, в сравнение със средното европейско ниво. Сред нас има ужасяващо висок брой хора, които страдат от сърдечни заболявания и рак. Децата затлъстяват и това също ни безпокои, казва говорител на правителството.

Унгарското правителство като че мери с двоен аршин „нездравословните храни". С 35 цента ще се оскъпят предимно чуждите продукти - енергийни напитки, различни видове солети и шоколадови изделия. Домашно произведените колбаси обаче не вредят на здравето, излиза от решението на правителството, което не възнамерява да ги облага с новия данък.

Независимо от различните гледни точки, Унгария става първата държава в света, която иска да възпита гражданите си в здравословен начин на живот. Румъния отлага това за догодина заради и без това високите цените на хранителните продукти. Дания обаче въвежда налог на ненаситените мастни киселини. Очевидно фантазията на политиците не познава граници, когато хазната е празна.Добави коментар