Да хапнем зеле

189
Да хапнем зеле

Няколко варианта как да го приготвите

Купихте ли си зеле? Ето няколко идеи как да го сготвите.

Зелева салата по италиански
Продукти:
1 стрък праз, 1 глава червено цвекло, 2 моркова, 1 глава целина, 1 ч.ч. настъргано зеле, оцет, зехтин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват или настъргват на ренде на лентички. Добре е хубаво да се намачкат с ръка, за да омекне зелето. Овкусяваме с подправките и оставяме да престои поне 1 час, след което добре разбъркваме.

Пържоли от зеле
Продукти:
1 прясна зелка, 3 яйца, сол, черен пипер, брашно за овалване, олио за пържене
Начин на приготвяне: Отделяме листата от зелката и ги попарваме във вряща подсолена вода. Когато изстинат, свиваме всеки лист на плик, овалваме в брашно, поръсваме с черен пипер и панираме в разбито яйце. Пържим пържолите в олио от двете страни.



Мусака с прясно зеле
Продукти:
1 кг зеле, 500 гр кайма, 1 ч.ч. доматено пюре, моркови, чушки, лук, подравки според вкуса, кисело мляко, яйца
Начин на приготвяне: Зелето се нарязва като за салата и за 5-10 мин се попарва във вряла вода, за да омекне. Лукът, морковите и чушките се нарязват и заедно с доматеното пюре, чушките, подравките и каймата се запържват. В намазнена тава се слага половината от зелето, отгоре се изсипва запържена кайма с другите продукти. След това се поставя и другата половина от зелето. Пече се в загрята фурна за около 20-30 мин, докато зелето леко покафенее. От киселото мляко и яйцата се прави заливка, която се изсипва върху вече опечените продукти, след което отново се слага във фурната да се запече.

Палачинки със зеле на фурна
Продукти:
10 готови палачинки, 2 стръка праз, 4 кисели краставички, 200 гр шунка, 2 шепи настъргано зеле, черен пипер, сол, къри, 200 гр настърган кашкавал, 2 с.л. сметана, 100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Нарежете праза на дребно и го запържете в сгорещена мазнина. Прибавете зелето и задушавайте под капак, докато омекне леко. Прибавете нарязаните на малки парченца кисели краставички и шунка, овкусете с подправките и задушавайте за 5 минути, като разбърквате. Напълнете готовите палачинки с плънката, като може да използвате едновременно 2 палачинки като 1. Наредете ги в леко намазнена тава и ги залейте с разбитите прясно мляко и сметана. Сложете да се пече в силно загрята фурна. 5 минути преди да извадите от фурната, поръсете обилно с настъргания кашкавал и запечете до лек загар.



Добави коментар