Да баялдисаш

194
Да баялдисаш

Гирос с пуешко

Турската кухня прекрасно свързва в себе си най-различни вкусове и съставки. Това разнообразие има много дълбоки корени - както географски, така и исторически – Турция лежи на кръстопътя между Европа, Азия и Арабския полуостров.

Богатство на ястията

Типичната закуска на Турците се състои от хляб, овче сирене, маслини, домати, краставици, а също така и специфична супа от нахут, която се яде с голямо количество хляб. Към всяко хранене са добавяни различни видове предястия мезе.

Зеленчукова независимост

В турската кухня зеленчуците освен като гарнитура към ястията, често се приемат и като отделно основно ястие. Идеален пример за това е едно от най-известните турски ястия - Имамбаялдъ - това са патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Интересното в случая е, че ястието се готви в зехтин, а се сервира студено.



Припадналият имам


Говорейки за това ястие, не може да не споменем легендата за нейното специфично име. Всъщност, съществуват много легенди, но за най-правдоподобна се смята историята за един имам – мюсюлмански духовник, който при гледката на приготвения от неговата жена пълнен патладжан, припаднал от възторг.

Кафе или чай?

Турците никога не бързат с храненето, обожават да ядат храната бавно и с удоволствие. По същият начин изглежда и ситуацията с напитките. Kahve - традиционно турско кафе се запарва в специални джезвета, смляното кафе се бърка заедно със захарта. Когато то е достатъчно силно, се изсипва в миниатюрни чашки без дръжки. Кафето се сервира по три начина: sekrali (много сладко), orte (минимум захар) и sade (горчиво).

Въпреки голямата популярност на кафето, напитка номер едно е чаят. Казват даже, че когато турчинът не е зает с нищо, отива да пие чай. Запарват го 10 минути. След това в силно запарения чай се долива гореща вода и силно се подслажда. Чаят се сервира е малки чаши във формата на лале.



Предястия – мезе е основата…

В Турция има много ресторанти, в които единственото, което се сервира, са предястията. Те могат напълно да заместят нормалното ядене, тъй като са много засищащи. Измежду тях е важно да споменем beyaz peynir – извара от овче мляко yaprak dolmasi – пълнени лозови листа, tarama – пастет от хайвер на треска или kabak kizartmasi – пържени тиквички в млечен сос. Много обичана от турците е също така и imam bayildi – имамбълдата - патладжани запечени с домати, лук и чесън.

Месо, месо и пак месо

Ястията от месо в турската кухня са известни из целия свят. Коранът забранява на турците да ядат свинско, но позволява агнешко. Известна е и месната плънка, добавяна към зеленчуците. Ястията с риба и морски дарове са важна част от кухнята на Турция.



Кебап – кратка история за месото, печено на меч

Има ли някой, който в живота си не е опитвал турски кебап? Съгласно легендата, скарата за кебап е измислена от готвача Искандер от град Бурса. Турските войници, когато били извън къщи, пекли месото на собствените си мечове. Искандер измислил вертикална скара, главната разлика била, че мазнината тече и напоява месото от горе до долу. Днес неговото откритие може да се намери при хиляди собственици на кебапи из целия свят. Кебапът обикновено се сервира в питка хляб заедно със салата.

Сосове от мляко

В някои части на страната са популярни зеленчуците и млечните продукти. От мляко се прави много известен в Турция сос, който има характерна гъстота и соленост. Той е основата за много сосове и напитки, например за айрян– или с лед или пък ястие от кисело мляко със сол, нарязана краставица и копър.

Сладките специалитети на Турция

Както всяка друга кухня, и турската има своите сладки специалитети и десерти. Много популярни са пресните плодове: диня, кайсии или смокини. В основата обаче са сладките вкуснотийки, на чело на които стои баклавата, полята обилно със сироп, много сладки кори с орехова плънка, поръсена с шам фъстък. Тя е известна още от времето на Асирия. Много известен също е и кадаифът – смес от орехи и зърнени култури в мед, също халвите, локумите и признатият за най-добър на света турски марципан - acibadem kurabiyesi.



Сега ще ви предложим една екзотична турска, но също така и лесна рецепта:

Гирос с пуешко

Продукти: 1 пуешко бутче, 1 консерва царевица, 2 скилидки чесън, бамбукови стъбла, червен пипер, чубрица, 2 дафинови листа, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. сух риган, 1 ч. л. сол

Приготвяне: Махнете кожата на бутчето и натрийте с чесъна и подправките, след което го оставете за няколко часа в хладилника. Охладеното месо нарежете на ленти, наредете в тавичка и печете във фурната, докато се запече леко. После го запържете в тиган заедно с царевицата, бамбука и дафиновия лист.

Сервира се със салата, ориз или пържени картофи и питка.

Още турски специалитети можете да видите тук.



Добави коментар