Чудеса с домати

96
Чудеса с домати

Зеленчукът, който може да ни спаси от рак

Една истинска супер храна - това са доматите. Зеленчуците от семейство Картофови са дошли от Мексико и Перу и бързо са завладели европейската кухня заради уникалната си мултифункционалност - те се използват за супи, основни ястия, салати, сосове и дори сладка.

Къде се крие уникалната здравословна сила на доматите? Те съдържат огромно количество полезни вещества - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, витамините С, Е, А, К, РР, В1 и В2 и антиоксиданти.

Веществото ликопен, което се също се съдържа в доматите, е мощен антиоксидант, който, според учените, убива раковите клетки. Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци и придава цветът им, но неговата концентрация е най-висока в доматите.



Освен всичко останало, доматите са и много вкусни. Ето три страхотни рецепти от нас.

Пълнени домати
Продукти:
4 домата, 1 ч.ч. настъргано сирене, 4 скилидки чесън, 60 гр краве масло, 4 яйца, щипка мащерка, щипка босилек, 1 ч.л. червен пипер, пресен магданоз, 50 гр кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне: Смесете сиренето със ситно нарязания чесън, мащерката, босилека и червения пипер. Отрежете капачета на доматите и ги издълбайте. Сложете във всеки от сиренето. Наредете доматите в тавичка, намазана с масло. Печете 10 минути в предварително загрята фурна. Извадете от фурната, внимателно чукнете във всеки домат по 1 яйце и сложете парченце масло. Печете още 10 минути. След като ястието е готово, поръсете със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

Задушени тиквички с домати и чесън
Продукти:
600 гр малки тиквички, 3 с.л. олио, 3 домата, 1/2 лимон, 2 люти чушлета, 2 скилидки чесън, дафинов лист, мащерка, кориандър, сол
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на дребно, посолете ги и ги оставете да се изцедят за един час. Попарете доматите с вряла вода, обелете ги и ги нарежете на ситно. Добавете счукания чесън, ситно нарязаните чушлета, олиото, 150 гр вода, лимоновия сок, подправките и солта в тенджера, оставете ги да заврат и добавете тиквичките и доматите. Задушете до омеквате и поднесете ястието студено.



Яйца върху доматен сос
Продукти:
800 гр, 6 яйца, 200 гр сирене, магданоз, босилек, пресен лук
Начин на приготвяне: Обелете доматите, нарежете ги на ситно и ги задушете в олио. Варете, докато се сгъсти, след това добавете сиренето и отгоре чукнете яйцата. Похлупете тигана, без да разбърквате. Когато яйцата са готови, сервирайте цялото яйце с канапе от доматен сос и добавете подправки и зелен лук за декорация.



Добави коментар