Чубрицата е супер полезна

313
Чубрицата е супер полезна

Тя е изключително богата на витамин C

Наскоро ви попитахме коя подправка използвате най-често и повече от 30% от вас бяха отговорили чубрица, пише kulinar.bg. И това е чудесно, защото чубрицата не само е ароматна, но е и супер полезна!

Тя е изключително богата на витамин C. Освен това съдържа етерични масла, танин и куп други полезни съставки. В пресните листа на чубрицата се съдържат каротин и рутин (витамин P). В народната медицина се използва като средство, възбуждащо апетита. Освен това се препоръчва и проблеми със стомашно-чревния тракт. Подобрява храносмилането и точно затова с нея се подправят трудно смилаеми храни като боб, леща, месо, картофи.

Чубрицата, и по-точно запарката от чубрица, има болкоуспокояващо и укрепващо действие. Ако сте изморени след тежък ден или се чувствате леко изстинали, един чай от чубрица ще ви се отрази чудесно.Ароматната подправка има отхрачващо действие и е много подходяща при кашлица и болно гърло. Може да се използва като средство против повръщане. Облекчава главоболие, сърцебиене и виене на свят. Препоръчва се и при бъбречни, чернодробни проблеми, както и при заболявания на жлъчката и сърцето.

Чубрицата помага и за високо кръвно налягане, захарен диабет, нервни припадъци, сърцебиене и др. Това се дължи на голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в листата й. Чубрицата има антисептични и противогъбични свойства. Заради противогъбичните си свойства чубрицата се спрява успешно с болки в гърлото и бронхит.

Чубрицата е богата на желязо, което е добре за червените кръвни клетки и особено за страдащите от анемия. Ароматната билка облекчава болките при ревматизъм. Помага и за регулиране на месечния цикъл.

Как да се възползвате от полезните й свойства? Освен като подправка, разбира се, от чубрицата може да се направи чай. За да си направите чай от чубрица, трябва да залеете 2 с.л. чубрица с 2 ч.ч. вода. Сложете капак на съда и оставете да престои поне 1 час. Може да пиете 3 пъти на ден преди хранене по една малка чаша от чая или да пиете всеки път, когато се почувствате зле.Добави коментар