Чипсът влияе на мозъка?

199
Чипсът влияе на мозъка?

Най-важно е храненето до тригодишна възраст

Навярно си давате сметка за вредата от това вашето дете да яде чипс. Едва ли обаче се замисляте, че ползването на тази храна в ранна детска възраст безвъзвратно вреди на умствените му способности. До този извод са стигнали специалисти от университета в Бристол.

Те са установили, че неправилното хранене в определена детска възраст завинаги променя работата на мозъка. В изследването са били включени 14 000 деца, като са били проучвани начинът им на хранене на възраст 3, 4, 7 и 8 години.

Оказва се, че храненето в тригодишна възраст е от ключово значение за бъдещето функциониране на мозъка. Деца, които са потребявали чипс до тази възраст, са регистрирали по-ниско IQ, в сравнение с останалите, които никога не са го пробвали.

Дори и промяната на хранителния режим в по-добра насока по-късно не възстановява нанесените щети от неправилното хранене. 20% от децата, които са се хранили нездравословно на 3-годишна възраст, по-нататък са регистрирали с пет пункта по-ниско ниво на интелигентност.

Изследването заключава още, че това какво са консумирали децата на възраст между 4 и 7 години е било без значение за функционирането на мозъка.

През първите три години от живота на децата мозъкът расте най-бързо, а на неговата активност оказват влияние много фактори, включително и правилното хранене.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4

1zqjbi'"(){}:/1zqjbi;9

Коментар: 3
1zqjbi'"(){}:/1zqjbi;9

Коментар: 2
Коментар: 1
хранене

дори и да не вреди на мозъка, е достатъчно да прочетеш етикета, за да се откажеш завинаги да му даваш чипс


  • 1

Добави коментар