Четири соса на базата на майонеза

324
Четири соса на базата на майонеза

Можете да ги използвате за приготвянето на различни ястия, сандвичи и салати

Приготвянето на вкусна домашна майонеза не е лесна работа. Същевременно съществуват много интересни сосове, базирани именно на нея. Можете да овкусите пилешко и свинско месо, риба и т.н.

Да разгледаме четири рецепти.

Лимонена майонеза

За приготвянето на домашен сос с майонеза смесете в дълбока купа: яйчен жълтък с 1 супена лъжица горчица, 2 чаени лъжици лимонов сок, добавете щипка сол и черен пипер. Разбийте с тел, като бавно наливате 1 чаша растително масло до образуването на еднородна емулсия.

За по-ярък лимонен цвят можете да добавите към готовата майонеца 1-2 чаени лъжички рендосана кора от лимон.

Този сос подхожда идеално на печена риба.

Сос тартар с майонеза

За да приготвите тази майонеза, нуждаете се от 1 супена лъжица ситно нарязан лук, 1 супена лъжица нарязани каперси, 1 супена лъжица рендосани мариновани корнишони и 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.

Подправете със сол и пипер на вкус. 

Ментов сос

Пригответе лимонена майонеза. Добавете към нея 3 супени лъжици нарязана на ситно мента, 2 супени лъжици рендосана прясна краставица. Съчетайте с основно ястие от риба или пилешко месо.

Майонеза с къри

Пригответе домашна майонеза, добавете към нея 1 чаена лъжица къри на прах, 1 чаена лъжица едра горчица и половин чаена лъжица захар.

Комбинирайте с ястие от пилешко месо, свинско месо или риба.



Добави коментар