Чесънът е природен антибиотик

133
Чесънът е природен антибиотик

Той ни предпазва от инфекции, рак и високо кръвно

Чесънът се използва от хиляди години поради лечебните си свойства. Преди да открият антибиотикът пеницилин, чесънът се е използвал за лечение на голям брой често срещани инфекции. Принадлежащ към групата на лука, той е популярно допълнение към много ястия от традиционната кухня по целия свят.

Чесънът може да се консумира суров, наситнен, изстискан, пържен, на прах, под формата на масло или като хранителна добавка. Той е бил основна съставка в храните на древните египтяни, които вярвали, че този зеленчук дава сила и издръжливост на мъжете, които строят пирамидите.

Древните гърци и римляните също вярвали, че чесънът подобрява физическата сила на човека. В Китай и Индия чесънът се използва отдавна за медицински цели. Научни изследвания също са доказали, че той е ефективен в лечението и предпазването от различни здравни проблеми.

Чесънът наистина се отличава с уникален вкус и силен аромат. Ядливата глава на растението обикновено се състои от 4 до 20 скилидки. Те са обвити в бял „хартиен” слой и обикновено са бели на цвят. От витамините в чесъна се съдържат най-много В1, В6 и С.

Той е и богат източник на минералите манган, калций, калий, селен, фосфор, желязо и мед, както и на протеини, въглехидрати и мазнини. В същото време глава, състояща се от 9 скилидки, съдържа само 42 калории, посочва zdrave.bg.

Водещото химично вещество в чесъна, което му придава типичните аромат и вкус, е алицинът. Той е съставка на сярата, която се освобождава от скилидката, когато бъде нарязана. На алицина се дължат и повечето ползи за здравето на чесъна.Предпазва и се бори с инфекциите

Хората, които редовно ядат чесън, боледуват по-рядко от грип и настинки. Ако пък приемът на чесън се увеличи при вече налично заболяване, възстановяването е по-бързо, в сравнение с това при останалите хора. Проучванията показват, че чесънът може да подсили имунната система, да пречисти тялото от токсините и има идентичен ефект на този от антибиотиците.

Понижава кръвното налягане


Изследвания показват, че чесънът може да понижи кръвното налягане, като ограничи количеството на лошия холестерол в кръвта. Именно този холестерол причинява натрупването на мастни плаки по стените на артериите и сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през стеснените кръвоносни съдове. Това логично води до високо кръвно налягане и последващи сърдечни заболявания.

Натрупаните мастни плаки могат да се отлепят и да преминат в кръвта, което може да причини инфаркт или мозъчен удар. Смята се, че чесънът понижава и нивото на добрия холестерол в кръвта, който помага за предпазването и подсилването на артериите. Затова с неговото количество трябва да се внимава, но като цяло, в умерено количество, чесънът предпазва от атеросклероза.

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат да пречистим тялото си от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите – процес, водещ до възпаление. Възпалените тъкани могат да са началото на сериозни болестотворни процеси.

Установено, че храните, богати на антиоксиданти, могат да ни помогнат да се предпазим от рак. Ранни тестове показват, че чесънът е ефективен при предпазването от рак на стомаха и дебелото черво.

Противогъбични свойства

Чесновото масло може да се нанася местно върху зоните по кожата с различни гъбични инфекции. Сярата в него помага за надвиването на гъбичните спори. Не само месното нанасяне, но и консумацията на чесън помагат за по-бързото справяне с проблема.Вагинални инфекции

Когато консумираме чесън, той ни помага да се предпазим от вагинални инфекции. Чесънът има доказано силни антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства. Способността да се преборва с инфекции се дължи на съставката алицин, която има подобен на антибиотик ефект.

Предпазва от мозъчен удар

Чесънът има свойството да изтънява кръвта, а това предпазва от формирането на кръвни съсиреци, които по принцип са рисков фактор за удар. Той има способността и да разрушава натрупалите се съсиреци в кръвообращението и по този начин предпазва артериите от блокиране. Чесънът не бива да се консумира, ако вече приемаме медикаменти за изтъняване на кръвта.

Помага при отслабване

Предварителни опити показват, че алицинът може да помогне за отслабването. Смята се, че той понижава нивото на кръвната захар, като подпомага движението на захарните молекули в клетките и стимулира тяхното използване за енергия. Това предпазва тези молекули от превръщането им в мазнини и натрупването им в тялото за по-нататъшна употреба - основната причина за напълняването.

Активната съставка в чесъна, алицинът, се активира, когато скилидката се накълца на парченца. Термичната обработка унищожава алицин. Затова всички споменати по-горе ползи на чесъна могат да се извлекат само при консумация в сурова форма.

Един от страничните ефекти от чесъна е лошият дъх и неприятната миризма на тялото след консумацията. Тези фактори могат да бъдат предотвратени, като след хранене изпием малко лимонов сок.Добави коментар