Червеното месо убива

92
Червеното месо убива

Храните, които буквално застрашават живота ни, са много

Храните, които буквално застрашават живота ни, са много. Особено в контекста на преработените храни и все по-агресивното им навлизане на пазара. Но оборотите, на които живеем, до голяма степен просто не ни позволяват да се спрем и да помислим за здравето си.

Има храни, които буквално режат години от живота ни. Според шведските учени, чието изследване е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, всякакъв вид червено месо може да е опасно за живота. Изследването е проведено сред 74 645 мъже и жени. Те трябвало да отговорят на въпроси за техните хранителни навици и начин на живот.

По-конкретно били изброени и различни видове червено месо. Респондентите е трябвало да посочат колко често хапват тези меса. Сред тях наденички, хот-дог, салам и др. Последвало дългогодишно изследване. Около 20% от участвалите в теста са починали в следващите 15 години.

Вижте още: 10 вида храни, които съкращават живота

Намерена е връзка между намаляването на живота с около 2 години и всекидневната консумация на всякакво червено месо (става дума за голяма консумация – по 300 г дневно), съобщи kulinar.bg. Съветите на лекарите са да се откаже всякакъв вид преработено месо и колбаси.

Червеното месо е богат източник на цинк и диетични протеини, които имат положителен ефект. Но, преработката на месо, всъщност го прави опасна, противодействайки на хранителните му свойства.

Тъй като явно все още не можем да сме убедени (все още) във вредата и на непреработеното месо, може би на първо време трябва да намалим консумацията на различните видове колбаси. И да разчитаме на месо, за чийто произход сме наясно.Добави коментар